Donald Trump se setká s ukrajinským prezidentem Zelenským

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přicestoval do USA, aby se zúčastnil 79. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Během své návštěvy absolvoval řadu setkání na vysoké úrovni se zahraničními představiteli včetně setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, informuje deník Kyiv Independennt. Mimo to také navštívil armádní muniční továrny Scranton v Pensylvánii.

Setkání Zelenského s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem se do poslední chvíle jevilo jako nepravděpodobné, neboť Trumpova rétorika vůči Zelenskému a americké podpoře Ukrajiny se v posledních dnech zostřila. Trump tvrdil, že Zelenskij chce, aby v nadcházejících prezidentských volbách zvítězili demokraté, a označil ho za „největšího obchodníka na světě“.

[chooze:article;value:575425]

Zelenskyj se zase kriticky vyjádřil na adresu Trumpa a řekl, že bývalý americký prezident „ve skutečnosti neví, jak zastavit válku“. Narážel tak na Trumpovo časté rčení, že kdyby byl prezidentem, Rusko by „nikdy nezaútočilo na Ukrajinu“.

Podle stanice CBS News Trump o své páteční schůzce se Zelenským informoval ve čtvrtek ráno novináře v New Yorku. „Jak víte, prezident Zelenskyj mě požádal o schůzku a já se s ním setkám zítra kolem 9:45 v Trump Tower,“ řekl Trump, který na své sociální síti Truth Social zveřejnil zprávu údajně od Zelenského, v níž ho žádal o osobní setkání.

„Před několika dny jsme vás požádali o schůzku a já bych opravdu rád slyšel vaše myšlenky přímo a z první ruky. Víte, že o všem, co s vámi souvisí, vždy mluvím s velkým respektem, a tak by to mělo být,“ stálo ve zprávě. „Věřím, že je pro nás důležité, abychom měli osobní kontakt a stoprocentně si rozuměli.“ Schůzku se Zelenským oznámil krátce poté, co příspěvek sdílel.

Trump pravidelně opakuje, že v případě svého zvolení ukončí válku na Ukrajině do 24 hodin. Když se ho však novináři při oznámení schůzky se Zelenským zeptali, jak si konec války představuje, odpověděl vyhýbavě: „Nechci vám říkat, jak to bude vypadat.“

Během svého vyjádření pro tisk Trump odmítl odpovědět, zda si myslí, že by Ukrajina měla výměnou za mír postoupit část svého území. Na dotaz novinářů jen vágně odvětil: „Pojďme dosáhnout míru, potřebujeme mír. Potřebujeme zastavit smrt a ničení. Nemyslíte? Nebylo by to hezké?“

Jeho republikánský protikandidát senátor J. D. Vance míní, že Trumpův plán na ukončení války s Ruskem by mohl zahrnovat vytvoření zvláštní demilitarizované zóny mezi Ukrajinou a Ruskem. Ukrajina by si zachovala svou suverenitu, ale zároveň by musela dát Rusku záruky, že nevstoupí do NATO ani do jiných spojeneckých institucí.

Místo rozsudku setkání s voliči. Soudce o Trumpově osudu rozhodne až po volbách (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.