Bartoš: Sáhnul jsem na peníze velkým klukům kolem ODS. Proto musíme do opozice

Bartoš si trvá na tom, že měl v digitalizaci úspěchy, jako jsou například eDoklady či mobilní aplikace Portál občana a elektronické plné moci. "Digitalizace stavebního řízení je ale v mnoha ohledech dost odlišná, pojí se s ní totiž miliardový byznys některých firem zapojených v ICT unii, zájmové organizaci vedené vlivným členem ODS Zdeňkem Zajíčkem," uvedl ve videu na sociální síti X.

"Ať už jde o byznys firem, které dopředu počítaly s předraženými zakázkami o miliardu na nový systém, které jsem utnul, nebo byznys dodavatele původního systému, který měl po léta pod palcem 80 % trhu a nechtěl na tom nic měnil. Tyhle vazby jsem přetnul," dodal.

Tvrdí, že udělal otevřené výběrové řízení a připravil nový centrální systém pro stavební úřady. "V momentě, kdy jsem sáhl dlouhodobým dodavatelům státu na byznys, začaly problémy, jejichž evidentním cílem bylo buď zastavit celý projekt, nebo jeho realizaci výrazně ztížit," řekl.

[chooze:article;value:575746]

Podle něj jej schválně zdržovaly některé firmy prostřednictvím antimonopolního úřadu a vyhrožovaly například, že stará data předají jen za 300 milionů korun. 

Přiznal však, že digitální stavební řízení provází problémy. Tvrdí ale, že zrušil "připravený a dlouhodobý tunel firem napojených na ODS". Zásadní chybou podle něj bylo neinformovat o tom, že systém budou provázet porodní bolesti a bude dodán jen v omezené podobě. Tím by údajně na situaci připravil stavební úřady. "Což se nestalo a za to se omlouvám," vzkázal.

Kdyby projekt odložil, ohrozil by údajně miliardy pro Česko z Evropské unie. Nyní podle něj podíl dokončených řízení roste a vše se posouvá dopředu. 

"Podcenil jsem, co se stane, když ohrozíte peníze velkých kluků okolo ODS," prohlásil. "Nás v každém případě dlouho nic než opozice nečeká," dodal.

Fiala: Důvod odvolání je jediný

Důvody, o kterých mluví ve videu Bartoš, premiér už dříve odmítl. "Byl bych nerad, kdyby zapadla jedna důležitá věc – jediný pravý důvod toho, co se teď děje. Ivana Bartoše odvolávám z vlády proto, že nebyl schopen vyřešit problémy digitalizace stavebního řízení," řekl ve čtvrtek. "Možná je tam ještě jedna horší věc, silnější důvod. On si ani neuvědomuje, jak hluboké ty problémy ve skutečnosti jsou," doplnil.

Kvůli problémům si v úterý pozval Bartoše na jednání o dalším postupu. "Bohužel jsem po této schůzce definitivně nabyl přesvědčení, že pan ministr nebude schopen tyto problémy vyřešit a že si vůbec nepřipouští vážnost situace," zdůraznil.

[chooze:article;value:575578]

Že byly se stavebním řízením problémy, tvrdí i všechny zbylé vládní strany. Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana není nyní důležité, kdo je za ně zodpovědný.

"Podstatné je, abychom to co nejrychleji napravili. Aby stavební řízení fungovalo, jak má. A stejně tak celá naše země. Tak doufám, že přes víkend vychladnou hlavy a příští týden se zas všichni pustíme do práce. Není jí málo," podotkl.

Krátce po zveřejnění videa reagoval na slova Ivana Bartoše ministr dopravy Martin Kupka (ODS). "Ivan Bartoš ve videu bohapustě lže. Nechci se ale věnovat nářkům malého ublíženého dítěte, chci vyvrátit některé věci, které v tom videu zazněly. Náš hlavní úkol je doručit digitalizované stavební řízení, které lidem bude sloužit. Tedy to, co Ivan Bartoš naprosto nezvládl. Můžete se zeptat na jakémkoliv stavebním úřadu, kde vám řeknou, jak digitalizované řízení z pera Ivana Bartoše (ne)funguje," napsal Kupka na síti X

"Před námi teď ale je, aby stavební úřady mohly pracovat se všemi svými předchozími digitálními nástroji a aby to fungovalo ruku v ruce s těmi novými systémy. Schvalování stavebních záměrů nesmí být ohroženo! V neposlední řadě pak musíme zachránit peníze z EU, což pevně věřím, že se nám podaří. A to i přes fakt, že problémů se zadáváním veřejných zakázek bylo nespočet," dodal Kupka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.