V EU sílí spor o migraci. Státy si chtějí určovat vlastní pravidla, Brusel nesouhlasí

Německo a Francie apelují na Evropskou komisi, aby začala situaci urychleně řešit s Velkou Británií, tedy zemí, přes kterou proudí do sedmadvacítky čím dál víc běženců. "Absence pravidel pro pohyb lidí mezi Spojeným královstvím a Schengenským prostorem jasně přispívá k nebezpečí, které hrozí migrantům při použití trasy přes Lamanšský průliv a Severní moře," uvádí představitelé Německa a Francie v dopise pro Evropskou komisi.

Podle nich je teď na dohodu správný čas, protože britská vláda má řešení migrace jako jednu z priorit. Evropská komise je ale zatím na vyjádření skoupá. "Obdržení dopisu mohu potvrdit, odpovíme na něj. Jak víte, na dopisy neodpovídáme přes média," uvedla mluvčí Evropské komise Arianna Podestaová.

[chooze:article;value:575505]

​Nejde zdaleka o jediné státy, které po řešení migrace volají. Například Rakousko nechce přijímat migranty, které jeho sousedé odmítnou.

To Maďarsko nebo Nizozemsko se vydaly jinou cestou. Obě země chtějí trvalou výjimku z migračního paktu, který má začít platit v půlce roku 2026 a sedmadvacítka na něj v řešení migrace spoléhá.

"Pokud bude Brusel nadále Maďarsku nutit nařízení, která neumožňují zadržovat migranty na hranicích, pak se chystáme nabídnout každému migrantovi na maďarských hranicích přepravu do Bruselu zdarma," odůvodnil Gergely Gulyás, šéf kanceláře maďarského prezidenta.

Výjimku má v tuto chvíli vyjednanou například Dánsko, které může prosazovat vlastní migrační a azylovou politiku. Aby ji dostal i jiný stát, na tom by se musely shodnout všechny členské státy a podle expertů je to téměř nemožné.

[chooze:article;value:573447]

​"Kdyby si členské státy z dohodnuté legislativy vybíraly to, co se jim zrovna hodí, že budou dodržovat, pak by Evropská unie byla holubník a mohli bychom ji rovnou zrušit," říká zástupce ředitele Europeum, Viktor Daněk.

Podle obranné agentury Frontex se za prvních osm měsíců roku 2024 pokusilo nelegálně překročit vnější hranice Evropské unie téměř 140 tisíc lidí. Nejvíce běženců se do sedmadvacítky pokusilo dostat přes centrální Středomoří.

Podle Frontexu počet migrantů, kteří se nelegálně snaží dostat do Unie klesá. Oproti roku 2023 zhruba o 40 procent. "Co se týče těch nelegálních přechodů, tam to jsou tři národnosti za tento rok. Mali, Sýrie a Afghánistán," upřesnil expert na migraci Vít Novotný.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.