Stavební řízení bude fungovat postaru. Podle úředníků je to jediná možnost

Lidé na úřadech budou moci zpátky využívat staré známé nástroje a umožní to urychlit vydávání jednotlivých povolení a všechny další kroky. Návrat ke kořenům nejméně na 18 měsíců, tak rozumí úředníci na stavebních úřadech prohlášení nového koordinátora digitalizace, ministra dopravy Kupky.

"Nejsou to pouze systémy, ve kterých úředníci umí pracovat, ale jsou to systémy, které jsou funkční," vysvětlovala výkonná ředitelka Svazku měst a obcí Radka Vladyková. Kupka má plán oba systémy propojit – ten původní s fungujícími částmi nového. 

[chooze:article;value:575495]

​"Mohli bychom pracovat dál ve Vitě (starý systém používaný úřady, pozn. red.), kde je natažený jak starý, tak nový zákon. Jsou tam určité chyby v paragrafech, to určitě není geniální, ale jsem dnes schopná udělat ty úkony, jako jsem je dělala dřív," řekla Marta Nováková ze stavebního úřadu v Jihlavě.

"Už máme několik desítek žádostí vyřízených v novém systému. Pokud by po nějakou dobu fungovaly oba současně, tak za nás je to jediné možné východisko," řekla mluvčí Náchoda Nina Adlof. "Chceme zároveň využít aktuální digitální nástroje, například portál stavebníka, aby bylo možné podávat žádosti a dokumentace v digitální podobě, abychom se nemuseli vracet ke stohům těch projektových záměrů," popisoval plány Kupka.

"Bude tam určitě potřeba aktualizace nového softwaru, tři měsíce jsme ho teď nepoužívali, bude potřeba ho uzpůsobit novým požadavkům. Já požaduji, aby byla jasně daná metodika, aby úředníci věděli, podle čeho mají rozhodovat," uvedl starosta Chrasti Vojtěch Krňanský (nez.).

[chooze:article;value:575630]

​"Stavebníci na nás tlačí, že nemohou stavět, že nevydáváme povolení, takže návrat do starého systému, kde u nás všechno funguje, máme koupené všechny licence, máme napojení na náš server," řekl starosta Chrudimi František Pilný (ANO). Mezitím dostane za úkol 50 ministerských úředníků digitalizovaný systém dotlačit k plnohodnotnému fungování. Stát to bude odhadem 200 až 300 milionů korun.

"Znamená to 18 měsíců intenzivní práce, aby ty systémy byly plně funkční," popisoval ředitel sekce informačních technologií ministerstva práce a sociálních věcí Karel Trpkoš. Pokud ale úřad pro hospodářskou soutěž do 16. října zjistí, že dosavadní pokusy o digitalizaci skončily ve slepé uličce a chyby v systému porušovaly zákon, bude se muset začít znovu a od začátku. Pak by úředníci používali starý systém příští dva roky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.