OSN: Svět si nemůže dovolit, aby byl Libanon další Gaza. Byla by to katastrofa

Přeshraniční konflikt mezi Izraelem a šíitským radikálním hnutím Hizballáh přinesl zkázu do obou zemí. Větší cenu ale zatím platí Libanon. Tamní úřady hlásí už přes 620 obětí, osm desítek lidí přitom zemřelo jen během středy.

"Nejdříve jsme slyšeli, jak letadla bombardují území daleko od nás, pak se ale dostala přímo k nám. Moji dva bratranci a otec zemřeli, další bratranec je v kritickém stavu v nemocnici," uvedla zraněná žena.

[chooze:article;value:575326]

​Izraelská armáda jen v průběhu noci ze středy na čtvrtek zasáhla přibližně 75 vojenských cílů v údolí Bikáa a dalších místech na jihu Libanonu, kde radikálové z Hizballáhu operují. Ve hře je přitom podle velení izraelské armády i pozemní operace. Zabránit otevřené válce se snaží Spojené státy, Evropská unie i arabské země, které obě strany vyzvaly k příměří.

Kvůli konfliktu v Libanonu zasedala i Rada bezpečnosti OSN. "Vydali jsme prohlášení o 21 dní dlouhém příměří podél izraelské a libanonské hranice. Získali jsme významnou podporu Evropy i arabských zemí. Je důležité, aby se válka dál nerozšiřovala," řekl americký prezident Joe Biden.

Boje mezi Izraelem a Hizballáhem už z domovů vyhnaly okolo půl milionu libanonských civilistů. "Za každou cenu se musíme vyhnout otevřené válce. Byla by to katastrofa se vším všudy. Obyvatelé Libanonu, stejně jako obyvatelé Izraele a celého světa si nemohou dovolit, aby se z Libanonu stala další Gaza," varuje António Guterres, generální tajemník OSN. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.