Nálepky vyvolaly na Slovensku koaliční krizi. Pak zazněla drsná slova

Co den, to hádka. Emoce ve slovenském parlamentu vyvolávají už i nálepky na laptopu. "Madam, prosím, sundejte si nálepky z počítače. Považuji vaše nálepky za reklamu, jsou tam duhy, LGBTI témata, jsou tam nálepky propagující firmy," upozornil místopředseda slovenské Národní rady Andrej Danko opoziční poslankyni za Progresivní Slovensko Lucii Plavákovou.

"Tak jste neuposlechla výzvy, paní, vyvedu vás ze sálu a požádám pana předsedu, aby svolal sněmovnu," ozval se Danko opět později. Plaváková se ale vůči předsedajícímu ohradila a Dankův návrh napoprvé neprošel. Hlasovali proti němu i poslanci vládního Hlasu, což vyvolalo v koalici roztržku. "Poslanci Hlasu nemohou hlasovat pro opoziční návrh a došlo k hrubému porušení koaliční smlouvy," zlobil se Danko.

[chooze:article;value:575696]

Při druhém hlasování už ale návrh prošel a Plavákovou tak ze sálu vykázali. Tím ale konflikt neskončil. Na tiskové konferenci Slovenské národní strany si vzal slovo poslanec Rudolf Huliak. "Tato žena si nezaslouží nic jiného, než být nazývána ču**a v tom smyslu, že nechce, nebo nemá a nerespektuje základní otázky života, které dal Bůh lidskému rodu," prohlásil.

Opozici se taková slova samozřejmě nelíbila. "Je zřejmé, že jde o útok na mě jako LGBTI osobu. Panu Dankovi vadilo, že tady mám duhové srdce," prohlásila sama Plaváková.

[chooze:article;value:575232]

Huliak ale pokračoval. "Já jenom glosuji jednu věc. Plavákovou nepovažuji za ženu," nechal se slyšet. "Kde je to dno, na které narážíme? Kde je to dno? " reagovala Plaváková.

"To je tak hulvátské od chlapa, že takhle pojmenuje ženu," postavil se na stranu kolegyně poslanec z další opoziční strany Svoboda a Solidarita Branislav Gröhling. "Tahle koalice se rozpadá v přímém přenosu. Je to slepenec hysterických emotivních mužů, kteří nevědí, co se sebou," komentoval pak dění člen PS Martin Dubéci.

Huliak se za svůj vulgární výrok dosud neomluvil a opoziční poslanci ho vyzvali, aby se vzdal mandátu. Ústavně-právní výbor mezitím jednal o tom, co si poslanci mohou nalepit na své notebooky. K žádnému závěru se ale zatím nedobral.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.