Do Evropy proudí atmosférická řeka z Atlantiku. Obsahuje obří množství vody

Na západ Evropy se valí atmosférická řeka, informoval ve čtvrtek ČHMÚ na facebooku. Přestože to může znít podivně, v atmosféře se takové úkazy opravdu vyskytují. "V meteorologické oblasti se jedná o dlouhý (tisíce kilometrů) a relativně úzký (několik set km) koridor, ve kterém se přenáší velké množství vlhkosti z tropických oblastí," popsal ústav.

Nejde ale o žádný zanedbatelný potok. "Průměrná atmosférická řeka přenáší množství vodní páry zhruba odpovídající průměrnému průtoku vody v ústí řeky Mississippi. Výjimečně silné atmosférické řeky mohou přenášet až patnáctinásobek tohoto množství," uvádí americký Úřad pro oceán a atmosféru.

[chooze:article;value:573978]

Ačkoli atmosférické řeky mají různé tvary a velikosti, ty, které obsahují největší množství vodní páry a nejsilnější větry, mohou způsobit extrémní srážky a povodně. Nejčastěji na návětrných stranách hor.

"Jedna z takových atmosférických řek teď proudí z Atlantiku do západní Evropy, kam se dostává vlhkost po jižním okraji hluboké tlakové níže nad Británií. Poměrně velké množství srážek, ale nikoli extrémní, zaznamenávají hlavně ve Francii, Švýcarsku a na západě Německa," upozornil ČHMÚ. V Česku ale údajně dešťové extrémy nehrozí.

[chooze:article;value:573983]

Na západním pobřeží USA dokonce pro tento jev mají speciální název – "ananasový expres". Atmosférická řeka tam totiž může přinášet množství vlhkosti z tropů kolem Havaje a způsobovat v Kalifornii extrémní srážky.

Klimatolog pro TN Live: Změna klimatu přináší extrémnější počasí. Sucha můžou střídat silné srážky (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.