Cestování vlakem zdraží. České dráhy už oznámily, o kolik zvednou jízdné

O bezmála pět procent zdraží letos v prosinci osobní železniční doprava. Vyplývá to z výměru pro One Ticket zveřejněném ve věstníku ministerstva financí. Tarif je společný pro všechny železniční dopravce v Česku a jeho ceny jsou často velmi podobné s jízdným u Českých drah (ČD).

​"Většinou ale míváme ceny o něco nižší, než jaké bývají v případě One Ticket," řekl pro TN.cz mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Podnik zdražení svého jízdného oznámil ve čtvrtek odpoledne na svém webu. 

[chooze:article;value:543875]

"Úprava tarifu reflektuje inflaci a zvyšování nákladů za uplynulých 12 měsíců. U dospělé osoby bez slevy se jízdné na kratší vzdálenosti zvýší většinou o 1 až 5 korun, což je hodnota pro nejčastější cesty v základním tarifu. Změny v kilometrickém tarifu Českých drah odpovídají inflační úpravě u Systému jednotného tarifu a jízdenek OneTicket," upřesnily České dráhy. 

V letošním roce budou nové tarify platit od letošního 15. prosince. Až do 14. prosince je možné kupovat jízdenky a další nabídky za aktuální ceny, a to i v předprodeji 60 dní, dodaly ČD. 

Těm, kteří mají virtuální In Kartu v mobilním telefonu anebo využívají síťové jízdenky IN 100 a IN Business, se cena zákaznických aplikací nezmění. K 15. prosinci se ale zvedne cena některých aplikací na In Kartě v případě, že je cestující využívá na plastové kartě. Toto zvýšení bude zpravidla o 100 korun u aplikací s jednoletou platností a o 200 korun s tříletou platností. 

​​I když ceny společné jízdenky stanovuje ministerstvo financí, projekt One Ticket má na starosti státní firma Cendis. "Vychází se z ukazatele stanoveného Českým statistickým úřadem a navýšení tedy bude o 4,9 procenta oproti letošním cenám. Ministerstvo vychází z meziroční míry inflace v červnu," vysvětlila mluvčí Cendisu Radka Nastoupilová.

Jízdné bude dále zdražovat. Je to lepší, než rušit spoje, říká odborník (12/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.