Západ uvažuje o jednání s Putinem. Ze Zelenského mírového plánu je zklamaný

Západ není spokojený s obsahem Zelenského mírového plánu. Někteří zástupci zúčastněných zemí ho označili za irelevantní a domnívají se, že průlom ve válce nepřinese, píše Bloomberg. Jeden ze zdrojů například uvedl, že se jedná v podstatě o "seznam přání", jiný konstatoval, že "plán nepřináší žádné překvapení a nijak významně nemění hru".  

Minimálně jeden z představitelů Západu měl také navrhnout nové kolo vyjednávání s Vladimirem Putinem. Jednání by podle jeho názoru mělo proběhnout, i pokud by u něj nebyl přítomný prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:575376]

Ukrajinský prezident měl seznam požadavků přinést na Valné shromáždění OSN v New Yorku, kde od 23. září probíhá setkání světových lídrů. Jeho součástí má být podoba míru mezi Ukrajinou a Ruskem a zahrnuje například členství Ukrajiny v Evropské unii. Přesný obsah ale zatím není známý. 

Podle BBC probere Zelenskyj ve čtvrtek podobu seznamu s americkým prezidentem Joem Bidenem. Následně dokument přednese i kandidátům na post prezidenta, Donaldu Trumpovi a Kamale Harrisové. Veřejnosti budou odtajněny kompletní ukrajinské požadavky až poté.

Vůči ukrajinským ambicím se staví mírně záporně i český prezident Petr Pavel. "Mluvit o porážce Ukrajiny nebo o porážce Ruska, to se prostě nestane," řekl v pondělí deníku The New York Times. "Konec bude někde mezi," dodal. Ukrajina podle něj musí přijmout realitu a nemůže očekávat, že dojde k zajištění veškerých cílů v mírovém dokumentu. 

O začátku Valného shromáždění OSN jsme informovali v reportáži v úterý (24/9/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.