Výrazně zdražují mléčné výrobky. Týká se to hlavně těch tučných, říká odborník

"U některých potravin ceny mírně rostou, ale zase jiné potraviny zlevňují nebo stagnují," uvedl Havel. Růst se týká například másla či kuřecího masa a důvody jsou různé.

"Co asi nejvíc spotřebitele trápí, což jsou vysoké ceny másla, tak to je dáno zejména dvěma faktory. Ten první je, že už od listopadu loňského roku postupně pomalu každý měsíc mírně roste cena mléka od zemědělců, takže je tady vlastně vyšší náklad na surovinu," popsal první důvod Havel.

Zisky by se podle analytika měly rozdělovat spravedlivěji.

[chooze:article;value:575207]

Druhý je podle něj pro letní období typický. "Mléko od krav má nižší tučnost. Jinými slovy, k výrobě kilogramu másla potřebujete více litrů mléka, což samozřejmě potom ve finále to máslo prodražuje, ale prodražuje to i jiné mléčné produkty, zejména ty, které jsou více tučné," vysvětlil.

Zlevnily naopak například brambory, obiloviny či vejce. Oproti tomu vzrostla cena ovoce a uzenin. Vliv má stále i válka na Ukrajině. "Samozřejmě se pořád ještě projevuje v cenách energie, které sice klesly, ale nevrátily se na ty hodnoty před zahájením toho konfliktu," podotkl.

[chooze:article;value:575048]

"Spíše bych upozornil na jeden faktor, který je trvale přítomný v České republice. Ta dynamika je poměrně velká, zejména v potravinářství. A to je růst cen lidské práce. To je nezanedbatelný náklad, který samozřejmě musí výrobci potravin promítat do cen svých výrobků," dodal.

Zároveň je podle něj jasné, že mzdy v potravinářství dál musí růst. Zaměstnanci, a to ve velké míře ti odborní, by totiž mohli odejít. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.