Stavební řízení podle úřadů nefunguje. Kupka slibuje zlepšení v prosinci

"Teď se podíváme na tu konkrétní osobu a je tam stále nevypraveno," komentovala fungování systémů pracovnice stavebního úřadu v Jihlavě Martina Nováková. A to už bylo ve zmíněném případě dávno po 10denní lhůtě.

Úředníci v Jihlavě v novém systému vůbec nepoznají, jestli některým účastníkům během stavebního řízení došlo jakékoliv vyrozumění. Podle Novákové doručování fyzickým osobám nefunguje. K dokumentům se prý také nedají nahrávat různé přílohy a do předpřipravených šablon vpisovat texty.

[chooze:article;value:575495]

​Sotva jsou prý schopni dokončit jen ta nejjednodušší stavební povolení. Ze 150 nových se jich v Jihlavě podařilo dokončit jen několik.

S problémy se potýkají stavební úřady po celé zemi, nejen ty velké. Třeba pro úředníky v Brtnici na Jihlavsku je prakticky nemožné cokoli vyhledat v různých systémových adresářích. Problém dělají i banality jako stejné názvy pro různé obce napříč republikou, které nejsou rozlišené.

V Brtnici tak kvůli problémům v novém systému nedokončili ani jedno stavební řízení. Podle starosty Jana Přibyla (nez.) tam mají asi 80 nevyřízených žádostí.

V Chrasti na Pardubicku zase v novém systému třeba vůbec nedokáží poslat už vyřízené spisy v případě odvolání nadřízeným orgánům. "Ten systém není zcela funkční. Nastaly tam nějaké dílčí aktualizace, které ale komplikuje zase to, že k nim není návod, jak to dělat," řekl starosta města Vojtěch Krňanský (nez.). A kromě úředníků s problémy bojují i další uživatelé, třeba architekti.

[chooze:article;value:575613]

​​Situaci ilustruje i rozdíl v počtu vydaných stavebních povolení v uplynulých letech a letos. Situace je natolik kritická, že úředníci už dostali avízo, že se dočasně nejspíš vrátí k systému používanému před spuštěním nového digitálního stavebního řízení, aby vše úplně nezkolabovalo. To ale nebude podle odhadů dříve než za několik týdnů, až se zamýšlená novela zákona schválí.

"Ten systém bohužel nefunguje a to, co přinášíme, je opravdu návrat, k těm původním funkčním nástrojům s tím, že chceme využít Portál stavebníka, aby nebylo nutné na úřady nosit stohy projektové dokumentace," řekl k aktuální situaci v Televizních novinách ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který má problémy teď řešit. Podle některých odhadů bude náprava škod trvat i několik měsíců.

"To, co nás čeká v nejbližším období, je schválení legislativního návrhu, který by tohle všechno umožnil," dodal. Ten už by měl podle něj být brzy připravený. Do Sněmovny by pak novela měla zamířit v druhé polovině října. Do začátku prosince pak ale údajně bude trvat, než bude systém funkční.

Do budoucna ale bude ještě nutné rozhodnout, zda se bude pokračovat v zavádění nových systémů, nebo jestli se začne od začátku. Posoudit to má Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Dokončení má trvat 12 až 18 měsíců.

Podívejte se tiskovou konferenci Martina Kupky k digitalizaci stavebního řízení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.