Skopeček k výrokům Pirátů: Přijde mi legrační, že nás až teď mají za kmotry

"Pan premiér pravděpodobně očekával jasný plán s jasnými termíny, jak se bude digitalizace stavebního řízení posouvat, jak ty chyby budou odstraňovány. Místo toho, jestli to dobře vnímám z médií, pan místopředseda Bartoš přišel s politickými požadavky," řekl Skopeček k záměru premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) z funkce po úterní schůzce. Bartošův přístup měl Fialu podle Skopečka překvapit.

Nesouhlasná pozice Pirátské strany poté, co se premiér rozhodl zbavit jejich předsedy, byla podle Skopečka očekávatelná. Nesouhlasí ale s řadou obvinění, která vůči zbytku vlády vznesli. Členy ODS včetně místopředsedy Poslanecké sněmovny šéf pirátských poslanců Jakub Michálek osočil, že na Fialu měli tlačit, aby Bartoše odvolal.

[chooze:article;value:575383]

"Forma tiskové konference Pirátů mě překvapila, ta míra iracionality. Velmi silných slov, křivých obvinění, tam byla celá řada," uvedl. "Já jsem celý včerejší den byl v prostorách Poslanecké sněmovny, na což mám i dost svědků a na žádné schůzce na Úřadu vlády jsem nebyl," dodal. Pokud by taková schůzka skutečně proběhla, mrzelo by ho prý spíš, že na ní nebyl, vtipkoval.

Proti srsti mu je i označení vládních politiků jako kmotrů. "Mně přijde legrační, že nás Piráti na konferenci, kde naznačují, že odejdou z vlády, označují za kmotry, ale kdyby k tomu odvolání nedošlo, tak by s námi pravděpodobně ve vládě zůstávali až do konce toho mandátu," přiblížil svůj názor. "Ve chvíli, kdy ve vládě jsou, tak kmotry nejsme, nebo nevadí, že kmotry jsme, a ve chvíli, kdy ve vládě nejsou, tak nás označují za kmotry a nejde s námi vládnout?" doplnil.

[chooze:article;value:575433]

Skopeček nadále věří, že všichni pirátští ministři z vlády neodejdou. Konktrétně zmínil ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). "Uvidíme, jestli se Piráti rozhodnou odejít všichni, nebo jestli se pan Lipavský rozhodne zůstat, jestli to budou ostatní koaliční strany akceptovat, za koho v té vládě bude," shrnul. Lipavský sám předeslal, že pokud skončí jako ministr, skončí i jako Pirát a objevily se už spekulace o jeho možném angažmá v jiné straně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.