Digitalizaci převzal Kupka. S Bartošem hrozily ekonomické škody, říká Fiala

Vláda kvůli povodním schválila novelu rozpočtu na letošek. Podpořila i rozpočet na rok 2025. "V rozpočtu, přes všechny potíže, kterým čelíme, máme rozpočet, který zaručuje rozvoj České republiky, neprojídá naši budoucnost, je odpovědný a takový, že garantuje to, že i v budoucnu budeme mít prosperitu," řekl Fiala. "Kdybychom neinvestovali, mohli bychom mít vyrovnaný rozpočet," dodal. Letošní rozpočet se kvůli povodním zvýšil o 30 miliard korun.

Kupka převzal digitalizaci

Ve středu odpoledne by se měla poprvé také sejít pracovní skupina, která po Bartošovi digitalizaci stavebního řízení přebírá. Vláda na jednání řízením skupiny pověřila Kupku. 

"Digitalizace stavebního řízení bohužel nefungovala, nedaří se ji dostat podoby, která byla slibována, a začínáme se dostávat do fáze, kdy by mohly hrozit i ekonomické škody, kdyby se postupovalo tak jako dosud," uvedl Fiala ve středu. Očekává, že se nyní situace rychle zlepší.

Konec Bartoše

Ivan Bartoš (Piráti) ve vládě končí. To je už po úterní přestřelce vládních kolegů téměř jisté. Otazník však visí nad dalšími pirátskými ministry – ministrem pro legislativu Michalem Šalomounem a šéfem diplomacie Janem Lipavským.

"Je to samozřejmě něco jiného, když by mělo dojít ke změně jednoho ministra, anebo všech tří. Zrovna resort zahraničí není úplně resortem, v jehož čele by se mohl měnit ministr každou chvíli. Tam je potřeba nějaké kontinuity," nechal se k vládní rošádě slyšet prezident Petr Pavel.

"Pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, tak já, jako člen Pirátské strany, podám demisi, tak jak to náleží. Na druhou stranu bych s tím asi spojil i odchod z této strany," prohlásil pak sám Lipavský. Dodal také, že nesouhlasí s úterními výroky svých kolegů.

[chooze:article;value:575474]

Jiní si naopak servítky nebrali. "Pokud bych měl dnešní jednání premiéra popsat jedním slovem, tak to byl podraz, který postrádal z mého pohledu i základní prvky lidské slušnosti," řekl v úterý předseda strany Ivan Bartoš.

Naopak od dalších členů vládní koalice zaznívají spíše smířlivá slova. "Chceme splnit ty věci, které jsme předsevzali obyvatelům Česka. Máme na to poslední rok a je důležité všechny ty změny doručit. Piráti bohužel od toho utíkají. Musím říct, že mě mrzí i ta jejich rétorika jako taková. Pokud se rozhodnou odejít z vlády, tak to bude jejich vlastní rozhodnutí," tvrdí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:575428]

Další budoucnost Pirátů v koalici by měl s Bartošem řešit i předseda druhé strany z volební koalice PirSTAN Vít Rakušan. Ten se bude podle svých slov snažit představitele nejmenší vládní strany ještě přemluvit.

"Netěšilo by mě, kdyby se Piráti rozhodli odejít z vlády. Ztotožňuji se s tím, co ještě včera ráno říkali oni sami, že voliči chtějí řešení důležitých problémů. My Starostové budeme dál pracovat na tom, co jsme lidem slíbili a proč nás zvolili. Zachováme se odpovědně a pokusíme se je přesvědčit, aby neodcházeli. Byla by to škoda," řekl Rakušan.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.