Zelenskyj o konci války: Je blíž, než si myslíme

"Plánem vítězství je posílení Ukrajiny," uvedl Zelenskyj během rozhovoru v pořadu Good Morning America stanice ABC News. "Proto žádáme naše přátele, naše spojence, aby nás posílili. Je to velmi důležité," zdůraznil.

Ukrajinský prezident také věří, že se válka pomalu blíží ke konci. "Myslím, že jsme míru blíže, než si myslíme," pokračoval. "Jsme blíže konci války. Jen musíme být velmi silní, velmi silní," řekl.

Zelenskyj o ukončení války promluvil v rámci své oficiální návštěvy Spojených států, kde mimo jiné ve středu vystoupí na Valném shromáždění OSN, píše web BBC News. Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi a jeho dvěma možným nástupcům, Kamale Harrisové a Donaldu Trumpovi, také představí "plán vítězství".

[chooze:article;value:575209]

Ten podle něj není postavený na vyjednávání s Ruskem, ale spíše se jedná o "most k diplomatickému východisku, k zastavení války". Na ruského prezidenta Vladimíra Putina však prý může Ukrajina tlačit jen v případě, že Kyjev přijde ze "silné pozice".

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov však v úterý uvedl, že Rusko je ohledně zpráv o Zelenského plánu opatrné. "Informace samozřejmě pečlivě prostudujeme, až a pokud vůbec se objeví z oficiálních zdrojů," řekl.

Dodal také, že konflikt skončí pouze tehdy, pokud Rusko dosáhne svých cílů. "Pro nás však neexistuje absolutně žádná alternativa k dosažení našich cílů. Jakmile budou tyto cíle tak či onak dosaženy, bude speciální vojenská operace dokončena," prohlásil. 

Zelenskyj už brzy představí plán na ukončení války. Podívejte se na rozhovor s politologem Janem Šírem (09/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.