Ukrajinci zničili ruskou munici na několik měsíců. Výrazně to ovlivní dění na frontě

"Bylo odpáleno 30 000 tun výbušnin, což odpovídá 750 000 projektilům," popsal pro ERR.ee vedoucí zpravodajského centra estonských obranných sil plukovník Ants Kiviselg následky ukrajinského útoku na ruský muniční sklad z minulého týdne. Ten podle deníku Kyiv Post Ukrajinci zasáhli u města Toropec v Tverské oblasti.

Při zvážení toho, kolik munice Rusové podle Kiviselga denně použijí, odpovídá množství zničených střel zásobám až na tři měsíce. "V důsledku tohoto útoku Rusko ztratilo munici a dopad těchto ztrát na frontě uvidíme v příštích týdnech," doplnil plukovník.

Podobně se vyjádřila i britská vojenská rozvědka. "Přestože byl sklad součástí širší zásobovací sítě, ztráta pravděpodobně naruší ruské pozemní operace, zejména v Kurské oblasti," uvedla na síti X.

Podle CNN Ukrajinci na sklad zaútočili pomocí dronů. Uskladněné tam měly být taktické raketové systémy Iskander a Tochka-U, řízené letecké pumy a dělostřelecká munice. Propuknout tam měly požáry a špatně zabezpečená munice vybuchovala v řetězové reakci.

[chooze:article;value:575036]

Seismografy měly dokonce kvůli výbuchům zaznamenat zemětřesení o síle 2,5 až 2,8 magnituda. Tamější úřady částečně evakuovaly okolí skladu. Toropec leží asi 300 km od ukrajinských hranic a asi 250 km západně od Moskvy.

Ukrajina naléhá na své klíčové spojence, aby dali souhlas k raketovým úderům na cíle hlouběji na ruském území. Ruský prezident Vladimir Putin varoval členy NATO, že zrušení omezení pro používání raketových systémů dlouhého doletu by znamenalo vstup do války se samotným Ruskem.

Rusku hrozí další vlna mobilizace. Ztrácí více vojáků než jsou schopni verbovat (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.