Po povodních lidem hrozí vážné zdravotní potíže. Rizikem není jen jídlo a voda

[chooze:gallery;value:37388]

​"Nejezte žádné potraviny, které byly zasaženy nebo pokryty záplavovou vodou nebo odpadními vodami, za bezpečné nelze považovat ani zaplavené hermeticky uzavřené potraviny, protože ke kontaminaci dochází i z obtížně přístupných míst, například v okolí uzávěrů, odkud by mohlo dojít ke kontaminaci obsahu po otevření. Hermetičnost v domácích podmínkách nelze jednoduše ověřit," vyzval SZÚ na webu.

Zároveň by lidé měli zlikvidovat všechny potraviny a nápoje, které nejsou v uzavřených vodotěsných obalech, i ty s různými víčky či kovovými uzávěry. Nebezpečné mohou být i konzervy či propustné obaly, nemusí být totiž zcela vodotěsné.

[chooze:article;value:575050]

Vyhodit by lidé měli i všechny potraviny v jakkoli poškozených obalech. "Mějte na paměti, že i potraviny, které nepřišly do přímého styku se záplavovou vodou, mohou představovat zdravotní riziko. U sypkých potravin jako například mouka, cereálie nebo strouhanka hrozí zaplísnění a množení mykotoxinů, pokud byly vystaveny vysoké vlhkosti," varoval SZÚ.

Potraviny, které nebyly pod vodou a jsou ve voděodolných obalech, si lidé mohou nechat. Zvenčí by je ale měli omýt.

Nejen potraviny ale mohou být nebezpečné. "Nepřipravujte potraviny přímo na pracovních plochách, pokud jsou oprýskané nebo popraskané. Vyhoďte oprýskané nebo popraskané nádobí, v jeho prasklinách se mohou množit bakterie a způsobit vám onemocnění. Vyhoďte dřevěná prkénka na krájení a dřevěné vařečky či lžíce, pokud přišly do styku se záplavovou vodou, protože mohou absorbovat kontaminovanou vodu. Vyčistěte a vydezinfikujte vnitřek skříněk na potraviny. Nezapomeňte zkontrolovat, zda vaše chladnička správně funguje," uvedl SZÚ.

[chooze:article;value:574845]

Pokud se lednička či mraznička dostaly do kontaktu se záplavovou vodou, měli by lidé zlikvidovat všechny potraviny v ní. "Vyvarujte se konzumace potravin, u nichž došlo k senzorickým změnám, zejména v chuti, vůni a barvě. Potraviny určené k likvidaci vhazujte do označených kontejnerů vyčleněných pro shromažďování nepouživatelných potravin," doporučil také ústav.

Očkování proti žloutence

Hygienické stanice apelují na lidi z oblastí, kudy se prohnaly povodně, aby se nechali očkovat proti žloutence. Ti, kteří odklízejí následky, by měli dodržovat základní hygienická pravidla.

"Používat ochranné prostředky, rukavice, ochrannou obuv, pokud budu pracovat někde, kde je prach nebo vodní aerosol nebo vodní mlha, tak i ochranu dýchacích cest," upozornil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Hlavní ochranou před nákazou je ale očkování. V oblastech, kde očkování krajské hygienické stanice doporučují, je vakcína hrazena ze státních peněz.

Podívejte se na celý rozhovor ze Snídaně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.