Piráti začali hlasovat o odchodu z vlády. Fialovi se nedá věřit, zuří

"Tímto navrhuji zahájení hlasování o odchodu ze současné vládní koalice. Zdůvodnění je prosté, avšak zřejmé. Nepodařilo se nám prosadit naše klíčové politické priority a zároveň již nelze nadále důvěřovat jednání Petra Fialy," začal diskuzi na pirátském fóru dosavadní zastupitel v Moravskoslezském kraji Ondřej Ručka.

Další piráti zmiňují, že jde podle nich o porušení koaliční smlouvy. "Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolávání členů vlády. Pro každý takový krok bude předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany. Předseda příslušné koaliční strany podává návrhy na odvolání a jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu předsedovi vlády. Další postup u takového návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné strany," píše se v ní. Někteří členové strany proto chtějí vyzvat hnutí STAN, aby z vlády odešlo s nimi. 

[chooze:article;value:575355]

Například podle politologa Víta Hlouška ji ale formálně neporušil. "Ivan Bartoš sice dal svou funkci k dispozici, ale pořád je jednajícím předsedou Pirátské strany, proběhlo jednání mezi ním a Petrem Fialou a tohle je výsledek," řekl TN Live.

Jen pár desítek minut po zahájení ankety je drtivá většina hlasujících pirátů pro odchod z vlády. Proti jich je jen osm procent, zdržuje se šest procent.

I pokud by z vlády odešli, mohla by dále pokračovat. Ve Sněmovně by totiž kabinet stále měl 104 poslanců. Fiala ale v úterý řekl, že chce, aby nadále ve vládě zůstali a navrhli nového ministra pro místní rozvoj.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.