Piráti obvinili čtyři členy ODS z tlaku na Fialu. Žádná schůzka nebyla, říká premiér

Podle Michálka stojí za odvoláním vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) a plánovaným koncem Pirátů ve vládě jihočeský hejtman Martin Kuba, ministr dopravy Martin Kupka, ministr financí Zbyněk Stanjura a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (všichni ODS).

Ti o tom měli nátlakem na společné schůzce přesvědčit premiéra Petra Fialu. "Bylo mu řečeno, že pokud nevyhodí Piráty, tak půjde on," prohlásil na toto téma Michálek. "Koukali jsme jim pod ruce. To bylo důvodem, proč chtěli Piráty z vlády vyhodit," dodal. 

Fiala ale něco podobného striktně odmítl. "Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila," napsal na X.

[chooze:article;value:575378]

"Rozhodl jsem se sám, poslední kapkou pro mě bylo setkání s Ivanem Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. Mrzí mě, ze takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly," dodal. Fiala dále uvedl, že je překvapen, jak rozdílně Bartoš interpretoval výsledky jejich schůzky.

"Dnešní ranní setkání mě definitivně přesvědčilo o tom, že Ivan Bartoš není schopen zjednat nápravu. Proto jsem se rozhodl jednat rychle a neprodlužovat krizi. Radost z toho nemám," doplnil premiér.

Podobně reagoval také ministr Stanjura. "Proti nařčením České pirátské strany se musím ohradit. Argumentovat schůzkami, které nikdy neproběhly, je absurdní. Měl jsem dnes několik schůzek, ale žádnou s kýmkoliv z ODS na téma odvolání Ivana Bartoše. Nestačím se divit, jak rychle a hluboko umí někteří kolegové klesnout," napsal na X

[chooze:article;value:575358]

"Bohužel, tisková konference Pirátů ukázala, že si vedení strany vůbec neuvědomuje hloubku problému, který způsobila nezvládnutá digitalizace stavebního řízení. Konspirační teorie o tlacích na premiéra jsou naprostý nesmysl," napsal pak ministr dopravy Kupka. "Piráti stále mají možnost racionálně zvážit situaci a dál se podílet na práci vládní koalice," dodal. 

Skopeček pak prohlášení Pirátů označil za lži a nesmysly. "Já jsem byl dneska celý den v kanceláři v Poslanecké sněmovně. Na schůzce na Úřadu vlády jsem s panem premiérem nebyl, osobně ani telefonicky jsem s ním nemluvil ani jsem na něj netlačil, aby odvolal Piráty z vlády," řekl pro TN.cz. A schůzku odmítl i hejtman Kuba. "Je to úplný nesmysl, s panem premiérem jsem od soboty nemluvil," uvedl pro TV Nova. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.