Izrael v noci opět útočil proti Hizballáhu. Zničit měl stovky cílů

Libanonské hnutí Hizballáh od úterního rána opět ostřeluje Izrael. Sirény se rozezněly na severu země u Haify a v Galileji. Kvůli eskalujícím bojům zrušily aerolinky Wizz Air a British Airways lety do Izraele i z něj.

Úterní ráno potvrzuje, že konflikt mezi libanonským hnutím Hizballáh a Izraelem stále sílí. Izraelské pondělní útoky na jihu a východě Libanonu si vyžádaly 492 životů, a to včetně 35 dětí a 58 žen. Dalších asi 1 600 lidí utrpělo zranění. Hizballáh na to v noci na úterý odpověděl raketovou palbou. Při té díky systému protivzdušné obrany Iron Dome nezemřel v Izraeli nikdo.

[chooze:article;value:575086]

​"Obě strany mají svou vlastní odpovědnost. Ale nyní vidíme, jak civilisté v Libanonu platí neúnosnou a nepřijatelnou cenu," šéf diplomacie EU Josep Borell.

V útocích pokračují obě strany – terčem Hizballáhu byla údajně továrna na trhaviny v Izraeli. Obranné síly židovského státu uvádějí, že zasáhly na 1 600 cílů a zničily infrastrukturu, kterou využívá Hizballáh. Jde přitom o nejsilnější izraelský úder v Libanonu od roku 2006. Řada světových politiků se obává, že z Libanonu se může stát nové Pásmo Gazy.

"Můj tým je v neustálém kontaktu se svými protějšky  a pracujeme na deeskalaci způsobem, který lidem umožní vrátit se bezpečně do svých domovů," reagoval americký prezident Joe Biden.

Pentagon zároveň oznámil, že Spojené státy do oblasti vyslaly další malý počet amerických vojáků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.