Experti: Fiala se tváří jako vůdce země. Pro Piráty se jedná o obrovské ponížení

Odvolání Ivana Bartoše je podle politologa překvapující proto, že doposud premiér i vicepremiér tvrdili, že chtějí pokračovat ve společném vládnutí. "Není to překvapivé jako reakce na uplynulé volby," uvedl politolog Hloušek.

Výsledky voleb a propad Pirátů v nich podle něj změnily Fialův názor. "Pan premiér se rozhodl, že si sundá sako a bude se tvářit jako energický ředitel a vůdce země," myslí si komentátor Lidových novin Kamberský. "Když premiér tři roky neodvolává ministry, kteří mají velké problémy a pak se dva dny po volbách rozhodne vyhodit předsedu jedné z koaličních stran, tak dopad může být veliký," dodal.

[chooze:article;value:575367]

Pro Piráty jde podle něj o obrovské ponížení. "Zůstat ve vládě teď nedává úplně smysl," poznamenal. 

"Všichni vidí, že kdyby nebyly krajské volby, ve kterých vládní koalice dostala na zadek a premiér nepotřeboval ukázat, že něco dělá, že to řeší a viníkem jsou ti zlí Piráti, tak by k žádné výměně nedošlo, protože by se jinak musel dávno zbavit jiných ministrů," doplnil.

Podívejte se, co si o odvolání Ivana Bartoše myslí veřejnost:

Formálně Fiala koaliční smlouvu neporušil

"Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolávání členů vlády. Pro každý takový krok bude předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany. Předseda příslušné koaliční strany podává návrhy na odvolání a jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu předsedovi vlády. Další postup u takového návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné strany," píše se v koaliční smlouvě.

[chooze:article;value:575355]

Formálně ji podle Hlouška Fiala neporušil. "Ivan Bartoš sice dal svou funkci k dispozici, ale pořád je jednajícím předsedou Pirátské strany, proběhlo jednání mezi ním a Petrem Fialou a tohle je její výsledek," míní Hloušek.

"Nelze mluvit o nějaké zásadní destabilizaci koalice," uvedl Hloušek. Neznamenal by to podle něj ani úplný odchod Pirátů z vlády, jelikož by stále měla ve Sněmovně 104 poslanců. Zbylé čtyři strany by si musely rozdělit tři resorty.

Nelze mluvit o nějaké zásadní destabilizaci koalice, říká politolog Hloušek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.