Do Ruska z Evropy stále míří auta luxusních značek. Sankcím navzdory

Na osamělém parkovišti na gruzínsko-ruské hranici parkují auta těch nejprestižnějších světových značek. Vyrobena byla ve Velké Británii, Německu nebo Japonsku. Navzdory tomu, že se na ně vztahují sankce, čekají na to, až je z Gruzie vyvezou do Ruska. 

Luxusní automobily značek Range Rover, Mercedes, Porsche nebo Lamborghini v hodnotě mnoha milionů korun si objednala movitá ruská klientela. K západnímu zboží by neměla mít přístup. Realita je ale jiná.

"Jedná se o soukromé objednávky. Naším úkolem je zajistit hlavně to, aby byla auta bezpečně doručena na místo určení. Transportujeme všechny druhy aut, podle přání klienta," říká řidič nákladního auta Ilja.

[chooze:article;value:575283]

Do Ruska gruzínští i arménští řidiči nepřevážejí jen ojetiny, ale i zbrusu nové vozy, které právě opustily výrobní linky. U řady zaparkovaných aut se pohybovali Gruzínci a Rusové, jejichž úkolem je dostat je přes hranice. Za hraničním přechodem pak většinou vozy přenechají dalšímu řidiči, který je doveze až na místo určení.

Řada ruských prodejců aut se dokonce kvůli vzkvétajícímu nelegálnímu byznysu přestěhovala do Gruzie a dalších zemí mimo sankční seznam. "Jeden Range Rover právě vykládají, další zrovna přijel. Bavili jsme s jedním z řidičů, který nechtěl mluvit na kameru, a potvrdil nám, že právě teď doručují tato auta přes hranici," okomentoval dění na hranici ekonomický editor Sky News Ed Conway.

Export luxusních aut z Evropy přes třetí země do Ruska přitom dokládají také čísla. Zatímco v případě Ruska klesl vývoz aut z Velké Británie po roce 2022 na nulu, do zemí jako je Gruzie, Ázerbájdžán nebo Kazachstán se mnohonásobně zvýšil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.