Zemřela jedna z nejvýznamnějších českých lékařek. Medicíně zasvětila celý život

Zemřela jedna z nejvýznamnějších lékařských osobností Jarmila Drábková, která je považována za první dámu československé intenzivní medicíny. O jejím odchodu informovala na sociální síti pražská motolská nemocnice. "Její životní motto ´Prožít život s pocitem všestranného naplnění a v pohodě s ostatními´ se do posledního naplnilo," napsala nemocnice. 

"Vedení České lékařské komory pociťuje hluboký smutek nad odchodem význačné české lékařky a učitelky, Rytířky českého lékařského stavu, dlouholeté členky Etické komise ČLK, milé a skvělé paní docentky MUDr. Jarmily Drábkové, CSc. Nevíme, zda existuje jiná lékařská kniha, kterou by četlo tolik generací a ročníků lékařek a lékařů, než její Akutní stavy v první linii. Proto si dovolujeme za celou lékařskou obec vyjádřit hlubokou soustrast rodině, přátelům a spolupracovníkům. A moc děkujeme! Za všechno, co paní docentka pro české lékařky a lékaře a českou medicínu udělala," poznamenala na svém webu Česká lékařská komora (ČLK).

[chooze:article;value:574995]

Své bohaté zkušenosti předávala medikům, středním zdravotnickým pracovníkům i kolegům lékařům a zasloužila se za vybudování systému celoživotního vzdělávání garantovaného lékařskou komorou. "Bylo mi cti s ní spolupracovat a přednášet, úžasná dáma," napsal na facebooku jedna z bývalých kolegy Drábkové. "Měla jsem tu čest s paní docentkou léta pracovat, bylo mi ctí," přidala další. 

Jarmila Drábková začínala praxi jako sekundární lékařka a ústavní anesteziolog na I. gynekologicko-porodnické klinice pražské všeobecné nemocnici. Atestaci dělala v oboru gynekologie a porodnictví a později pak v oboru anesteziologie a resuscitace. Působila jako zástupkyně primáře kliniky anestezie a resuscitace Všeobecné fakultní nemocnice, později dlouhých 29 let pracovala pro Záchrannou službu hlavního města Prahy jako primářka resuscitačního oddělení.

V roce 1970 získala hodnost kandidátky věd. "Docentka Drábková však, při vší úctě, byla vždy spíše zvídavým klinikem než úzce zaměřenou vědkyní. Mezi roky 1997 a 2012, tedy dobrých patnáct let, vedla primářka Drábková OCHRIP, oddělení chronické resuscitační a intenzivní péče ve FN Motol. V roce 2003 složila další atestaci, tentokrát z urgentní medicíny. Správný doktor se prostě učí celý život," uvedl v roce 2019 šéf ČLK Milan Kubek, když se Jarmila Drábková stala novým Rytířem českého lékařského stavu.

Jarmila Drábková byla držitelkou řady ocenění, mimo jiné Medaile Československého červeného kříže za činnost v první pomoci a neodkladné péči, Medaile České lékařské společnosti, byla také první laureátkou Ceny prezidenta ČLK za přínos celoživotnímu vzdělávání lékařů a nebo držitelkou Ceny Jana Evangelisty Purkyně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.