Stavbu penzionu pro seniory v Horní Lidči přeruší. Lidé odmítli domov v referendu

Přestože je v celé republice nedostatek zařízení pro seniory, v Horní Lidči ho voliči odmítli. Nejde přitom o nic přehnaně velkého v domově by se o 25 seniorů staralo 20 zaměstnanců. Některým lidem v obci ale vadí například to, že domov důchodců by měl stát hned vedle základní školy.

Lidé by na tom místě viděli raději například hřiště. "Nechci, aby děti o přestávce viděly pohřebáky a sanitky a všechno místo toho, aby tam bylo hřiště," tvrdí někteří z nich. "Cesta, která tam vznikne, bude příliš blízko u školy. Teď se tam bagruje a děcka nemají klid na učení," domnívá se další žena.

[chooze:article;value:561537]

Lidem vadí i to, že obec kvůli domovu pro seniory zbourala dětské hřiště, a také to, že podle nich budou cesty kolem školy rušnější. "Co se týká dětského hřiště, samozřejmě to by mě mrzelo, kdybychom neměli alternativu k tomuto hřišti, ono je vlastně jenom posunuté o nějakých 100 až 150 metrů," poznamenal starosta obce Horní Lideč Josef Tkadlec (KDU-ČSL).

Vedení základní školy v Horní Lidči nevidí problém mezi vzájemným soužitím dětí a seniorů. "V dnešní době otázka mezigenerační podpory a učení se navzájem vztahům, že to je vlastně téma dnešního dne, a opravdu v tom nevidím žádný problém, žádnou újmu," domnívá se ředitelka tamní základní školy Gabriela Daňková,

Stavba měla stát 130 milionů a financována by byla kompletně z dotací. Případnou pokutu zhotoviteli by ale hradila obec. Proti stavbě v dané lokalitě byla přesto téměř třetina obce. "Představa, že by se vařilo ve školní kuchyni pro domov, tak ta je nereálná. Tam budou lidé, kteří budou vyžadovat speciální diety," řekl jeden z podporovatelů referenda Stanislav Brhel.

Do hry o to, jestli bude občanské referendum skutečné závazné, může ještě vstoupit soud.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.