Putinův projev znepokojil odborníky. Schyluje se podle nich k útoku na Pobaltí

Podle nezávislého deníku Moscow Times ruské úřady začínají připravovat ruskou veřejnost na možný útok na pobaltské státy. Záminkou by měla být obrana Kaliningradské oblasti, což je ruská exkláva ležící mezi Polskem a Litvou, tedy dvěma členy NATO.

To podle Institutu pro studium války (ISW) potvrzuje i Putinovo středeční setkání s šéfy ruských regionů. Při videohovoru s gubernátorem Kaliningradské oblasti Alexejem Besprozvannychem totiž ruský prezident prohlásil, že tento region, ve kterém žije přes milion Rusů, má určité problémy, které je potřeba řešit.

[chooze:article;value:574897]

​"Měli bychom usilovat o to, aby to nebyla jen naše výspa a pevnost na západních hranicích vlasti, ale aby se Kaliningradská oblast organicky začlenila do života celé země, aby se cítila být součástí velkého státu," zdůraznil Putin s tím, že "by neměly existovat žádné překážky pro pohyb lidí". Region by měl být organickou součástí Ruské federace, její společnosti a ekonomiky.

Putin těmito poznámkami podle ISW cílí na domácí publikum. Právě obrana Kaliningradské oblasti by mohla posloužit jako záminka pro budoucí ruskou agresi namířenou proti pobaltským státům. Rusko se podle institutu na válku se zeměmi NATO připravuje dlouhodobě.

"Putin možná vytváří podmínky pro budoucí ruskou agresi vůči pobaltským státům pod záminkou obrany Kaliningradské oblasti," tvrdí odborníci z ISW. 

Kaliningrad:

Rusku hrozí další vlna mobilizace. Ztrácí více vojáků, než je schopno naverbovat. Podívejte se na páteční reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.