Piráti nesplnili skoro nic, co slíbili. Angažmá ve vládě jim neprospělo

Pirátská strana se po víkendových volbách ocitla v krizi. Získala jen tři krajské zastupitele oproti 99, které měla doposud. Rezignovalo proto celé její vedení, včetně předsedy Ivana Bartoše.

Internet je naše moře. Takové je heslo Pirátské strany. Jenže to vypadá, že se v něm Piráti nakonec sami utopili. "Skoro bychom mohli říct, že internet se stal jejich hrobem," řekl politolog Lukáš Valeš.

Podle politologů stojí za neúspěchem Pirátů především jejich nedodržené sliby. Vrcholem pak prý byla nepovedená digitalizace stavebního řízení, ale například i nefunkční systém e-občanky.

[chooze:article;value:575181]

​"Očekávali jsme, že Piráti umí IT, sami to deklarovali, opravdu to bylo něco zásadního, proč jsme je taky někdo volili. Sám premiér říkal, že do roka uvidíme, co to znamená digitalizace, a najednou je stavební řízení čtyřikrát pomalejší," vysvětloval Valeš.

"Pokud proti tomu, co děláte, protestují všichni lidé, kteří jsou v tom zainteresovaní, to znamená úředníci, stavaři, stavebníci, něco nefunguje a vy se tváříte, jako kdyby to byla nějaká kampaň proti vám, tak to je zásadní chyba," uvedl politický marketér Jakub Horák. Piráti ale slibovali například i výstavbu bytů pro mladé nebo boj proti papalášům. 

"My nejsme saně, tak pusťte nás na ně," hlásali Piráti před volbami v roce 2017. "Pusťte nás na ně, to byl ten antisystémový prvek, to už se těžko dá hrát, když jsou ve vládě," vysvětloval Horák.

[chooze:article;value:575187]

​Další prioritou Pirátů byl boj proti aroganci mocných. "Posledně říkali, že by se měl zvažovat zákaz prodeje alkoholu po desáté hodině. To na některé lidi, kteří volili Piráty kvůli tomu, že jsou liberální, působí právě jako arogance mocných," dodal.

Politologové hodnotí negativně i práci Ivana Bartoše jakožto ministra. "On měl dokončit stavební zákon. To se mu horkotěžko povedlo. Ale selhaly i další projekty, jako například e-občanka. I řada zakladatelských osobností Pirátů, nejenom jejich voliči, v posledních dvou letech odešla, protože byli zklamáni s tím, jak se Piráti proměnili právě vlivem toho vládního angažmá," doplnil Valeš.

Nad budoucností Ivana Bartoše i Pirátské strany tak nyní visí velký otazník. "Jim přes palubu v tuto chvíli šplouchá velká vlna a měli by důkladně přemýšlet, co s tím," řekl Horák.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.