Není to jen o nedostatku lidí. Ukrajinci přiznali, že mají v armádě vážné problémy

Situace na frontě na Ukrajině nevypadá pro napadený stát dobře. Rusové na něj tlačí u Vuhledaru. Ukrajinci už přišli o město Ukrajinsk a ztrácí také dobyté území v Rusku. Jak poznamenal polský portál Gazeta, ruské protiútoky u Kursku míří převážně na západní část ukrajinského záboru. Další ukrajinské jednotky tak přešly ruské hranice ještě více na západ a snaží se Rusům vpadnout do zad.

Kvůli obavám, aby ukrajinské síly neskončily v kotli, tedy obklíčené ze všech stran, musí na různých částech fronty ustupovat. Rusové už mají zajetou úspěšnou taktiku. Najdou nejslabší místo obrany, soustředí se hlavně na ni, a jakmile ji dobydou, začnou z boku tlačit na sousední pozice. Ukrajinci z nich pak často musí ustoupit.

​Rusům hraje do karet také početní a materiální převaha, jak uvedl ukrajinský portál Kyiv Independent. Ten vyzpovídal některé vojáky, kteří slouží u brigády nasazené loni na jaře u Pokrovsku.

"Jejich taktika je pořád stejná. Útočí kvantitou, my je odrážíme kvalitou. Kdybychom měli dostatek lidí a dostatek munice, tak jsme je mohli porazit už dávno. Ale místo toho máme výpadky zásobování," shrnul kulometčík Dmytro.

[chooze:article;value:574874]

​I ostatní vojáci mluví o tom samém. Přestože neúprosné a opakující se útoky ruské pěchoty znamenají pro agresora vysoké ztráty, tak pokud má dostatek času a dostatek zbraní pro krycí palbu na pozice ukrajinských obránců, vše vede k nevyhnutelnému konci, tedy že Rusové Ukrajince nakonec přemohou.

"Nějakou dobu jsme je zvládali odrážet, pak nám ale došla munice. A zatímco oni mají pravidelné zásobování, tak my nic podobného nemáme. Nakonec mají pokryté všechny přístupové cesty na naše pozice a my se musíme stáhnout," dodal Dmytro.

​Problémem ale bývá i komunikace. Nejmenovaný důstojník pro Kyiv Independent popsal, že brigáda, která držela vedlejší pozice, jej nikdy neinformovala o tom, že se musí stáhnout. Tak to trvalo celé léto.

Jenže potíž nebyla v neochotě, měla spíše technický ráz. "V jednom sektoru mohou být u sebe klidně tři až čtyři jednotky, ale přitom nemají řádně zajištěnou komunikaci. Každá z nich má vlastní vysílačky a vlastní šifrování komunikace v rámci jednotky," popsal.

U jednotek na frontě je problémem také to, že velení se velmi ostýchá nasazené jednotky rotovat. Vojáci jsou pak unavení a morálka klesá.

Některé země, které Ukrajině dodávají zbraně, nařizují Kyjevu, aby se s nimi pouze bránil. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku září:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.