Na Česko se žene déšť a studená fronta. Udeří první přízemní mrazíky

"Přes střední Evropu bude v úterý přecházet frontální systém k východu. Za zvlněnou studenou frontou, která ve středu začne ovlivňovat počasí u nás, k nám o víkendu pronikne studený vzduch od severozápadu a zároveň se do střední Evropy rozšíří tlaková výše od jihozápadu," uvedl v týdenní předpovědi počasí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

V neděli nastala podzimní rovnodennost a tím odstartoval astronomický podzim. A počasí tento týden tomu bude odpovídat. 

Pondělí

Pondělní ráno ojediněle provázejí mlhy. Přes den bude jasno až polojasno, od západu ale bude postupně přibývat oblačnosti, a k večeru dokonce na západě může i pršet. Denní teploty budou šplhat na 19 až 23 stupňů Celsia. 

[chooze:article;value:574889]

Úterý

V úterý už si sluníčka moc neužijeme. Bude oblačno až zataženo, na většině území bude postupně pršet. Později od západu srážek bude ubývat a částečně se protrhají i mraky. V noci budou teploty klesat k deseti stupňům, přes den se v maximech budou pohybovat mezi 14 až 18 stupni, na východě kolem 20. 

Středa

Středa bude převážně polojasná, odpoledne a večer ale bude od západu přibývat oblačnosti a později může ojediněle i pršet. Naopak ráno se ojediněle mohou objevit mlhy. Teploty v noci budou klesat až k 7 stupňům, přes den vyšplhají na 18 až 22 stupňů. Počasí od středy začne ovlivňovat zvlněná studená fronta. 

Čtvrtek

A spolu se studenou frontou přijde i déšť. Celý den bude oblačno až zataženo a pršet bude postupně na většině území. Teploty v noci budou klesat na 10 stupňů, přes den vystoupají na 17 až 21 stupňů. 

[chooze:article;value:573978]

Pátek až neděle

Oblačno až zataženo a na většině území přeháňky nebo déšť potrápí Česko i v pátek a na začátku víkendu. Postupně bude srážek i oblačnosti ubývat.

Zejména noční teploty ale poměrně výrazně klesnou. Zatímco zpočátku se budou v minimech pohybovat mezi 16 až 11 stupni, v závěru týdne klesnou na 7 až 2 stupně Celsia, a místy se dokonce objeví první přízemní mrazíky. 

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 15 až 20 stupni, na závěr týdne ale budou šplhat už pouze na 10 až 15 stupňů.

První sníh nadcházející zimy napadl v polovině září Šumavě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.