Konec extrémů a teploty klesající k nule. ČHMÚ zveřejnil výhled počasí na říjen

Česko má za sebou náročné období. Září se neslo ve znamení extrémních teplotních výkyvů, kdy z letních hodnot teploty prudce klesaly. Korunu tomu nasadily extrémní srážky, které měly za následek ničivé povodně zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V příštích týdnech by počasí naštěstí mělo být moudřejší, jak vyplývá z měsíčního výhledu ČHMÚ. 

"Tento kolísavý charakter teplot se v následující období poněkud ustálí. V prvních dvou týdnech nás čekají teploty kolem dlouhodobého normálu, v dalších dvou týdnech od 7. do 20. října by se potom měly pohybovat slabě nad normálem. Období od 23. září do 20. října jako celek by mělo skončit teplotně v normálu nebo slabě nad normálem," predikují meteorologové. 

[chooze:article;value:575026]

Co se týče srážek, jako celek by období příštích čtyř týdnů mělo být na normálních hodnotách. Tento týden se budou místy vyskytovat přeháňky nebo déšť, příští týden by měl být sušší. Další dva týdny by se pak opět měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru. 

​Ačkoliv teploty nelze s takovým předstihem předpovídat s naprostou přesností, ČHMÚ vždy zveřejňuje rozpětí průměru minimálních nočních a maximálních denních teplot. Začátek října by měly provázet denní teploty kolem 18 stupňů, stoupat by ale stále mohly i přes dvacítku. Od 14. do 20. října se budou pohybovat už "pouze" kolem 14 stupňů, maximálně budou přesahovat hranici 18 stupňů. 

S postupujícím podzimem se pochopitelně ochlazuje zejména v noci, kdy se objevují přízemní mrazíky. S prvními se Česko bude potýkat už tento týden. V závěru období by minimální teploty měly klesat až k nule, průměrně by se ale v polovině října měly pohybovat kolem čtyř až sedmi stupňů. 

Podívejte se, jak můžete snadno posilnit imunitu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.