Konec Bartoše ovlivní i vládu. Může znamenat velké komplikace

Vláda by měla většinu i bez čtyř poslanců Pirátů, mohla by tedy pokračovat i bez nich. "Ale samozřejmě by to bylo velké oslabení v té koalici. A taky by to znamenalo výměny na postech ministrů. A to nikdy nepřispívá k tomu, aby se dotáhly do konce ty projekty, které jsou tam otevřené. Což v případě pana Bartoše je především stavební zákon a on-line systém, který s ním souvisí. Takže z praktického hlediska by to pravděpodobně znamenalo spoustu problémů," řekl Herzmann TN Live.

Teoreticky Bartošova rezignace může podle něj znamenat i konec Pirátů ve vládě. "Ale já si myslím, že k tomu nedojde. Myslím si, že i pan premiér Fiala bude chtít, aby ta vláda skončila v prakticky stejném složení, v jakém je teď, minimálně co se zúčastněných politických stran týče," podotkl Herzmann.

[chooze:article;value:575016]

Základní otázkou podle něj je, jestli Bartoš zůstane ministrem pro místní rozvoj. "Ten projekt je skutečně ve vysokém stupni rozpracovanosti. Kdyby tam nastoupil nový ministr, byl by to velký problém. Vždycky to předávání nějakou dobu trvá, takže to je důvod, proč si myslím, že ani pan premiér nebude chtít, aby pan Bartoš jako ministr skončil," upozornil politolog. Problémy by se týkaly hlavně digitalizace.

Podle politologa ztrácí Piráti podporu v celém Česku a Bartošova rezignace by mohla stranu přiblížit k Zeleným. "V té straně, jako v mnoha jiných, jsou různá křídla, různé skupiny. Jedno z nich, které už kritizovalo Bartošovo vedení poměrně dlouhou dobu, a to i na pirátském fóru, jsou mladší lidé, radikálnější lidé, jestli to mohou říct zkratkou, tak trochu zelenější lidé ve smyslu uvažování ekologického typu," uvedl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.