Povolební situace v krajích: Někde už je jasno, jinde se očekává vyjednávání

Středočeský kraj

V následujících dnech a možná týdnech čeká hnutí ANO vyjednávání ve Středočeském kraji. Ačkoliv tam zvítězilo s 33 procenty a získalo 25 křesel, je možné, že znovu skončí v opozici. Jako nejpřirozenější koalice se tam totiž rýsuje spojenectví Starostů a nezávislých a koalice SPOLU. Dohromady totiž získali 33 křesel.

"Výsledkem jednání, které jsme absolvovali, je, že naše jednání budou v příštím týdnu pokračovat. Čeká nás jednání s hnutím ANO, mezitím nás samozřejmě čekají jednání uvnitř našich politických subjektů," sdělil Jan Skopeček (ODS).

[chooze:article;value:575016]

Jihočeský kraj

Na jihu Čech téměř polovinu všech započtených hlasů získala ODS v čele s Martinem Kubou. "Je to nejvyšší zisk, kterého kdy jakékoliv uskupení v Jihočeském kraji dosáhlo," pronesl Kuba. ODS získala 34 mandátů, a může tak pohodlně sestavit jednobarevnou vládu.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji nebudou vyjednávání tak jednoznačná, jak se zdálo. Do hry o krajské posty totiž vstoupilo hnutí ANO, které ve volbách skončilo těsně na druhém místě. Nová podoba koalice bude pravděpodobně známá až v sobotu po druhém kole senátních voleb.

Hnutí ANO bude jednat právě s vítěznými Starosty pro Liberecký kraj o možné široké koalici. Přitom ještě v sobotu se zdálo, že je vše jasné. Starostové a koalice SPOLU mohou dohromady vytvořit pohodlnou většinu v krajském zastupitelstvu. ODS už se radovala, dost možná ale předčasně.

[chooze:article;value:574961]

​Hejtman Martin Půta je známý tím, že má raději širší a stabilní koalice. Podvečerní schůzka s ANO naznačila možnost i velké koalice pravděpodobně bez SPOLU. ANO usiluje o silové resorty v kraji – třeba o post radního pro zdravotnictví, sociální oblast nebo investice.

Kartami může ještě zamíchat stížnost koalice STAČILO! na přepočítání hlasů. Její případný úspěch by mohl ubrat vítězným starostům i hnutí ANO po jednom mandátu. Pokud Martin Půta obhájí post hejtmana, stane se spolu s pardubickým Martinem Netolickým nejdéle sloužícím hejtmanem od založení krajů.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji je, stále ještě, hejtmanem Martin Červíček z ODS, přestože minulé volby vyhrálo hnutí ANO. "Vyšachovali nás už dvakrát. Jak v roce 2016, tak v roce 2020. Teď už by k tomu nemělo dojít. Domluvili jsme se, že budeme jednat s druhým i třetím v pořadí," uvedl Petr Koleta z hnutí ANO.

Post hejtmana v Královéhradeckém kraji s největší pravděpodobností obsadí právě starosta Hronova a lídr kandidátky ANO, Koleta.

[chooze:article;value:574956]

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji má třetinu ze 45 mandátů hnutí ANO, o čtyři méně pak současná koalice 3PK hejtmana Martina Netolického. "Tady byla možnost, že by to postavili zase bez nás. Z toho vzešlo, že jsme v koalici, ale nemáme post hejtmana. To je úděl těch koaličních jednání," povzdechl si Dušan Salfický (ANO).

"Vznikla nejširší možná koalice, která bude mimořádně stabilní," uznal Martin Netolický (3PK).

Vysočina

K vládnutí se hnutí ANO dostane v kraji na pomezí Čech a Moravy. Na Vysočině už se rozeběhla povolební vyjednávání, a to pod taktovkou vítězného hnutí ANO, jehož lídr Martin Kukla by měl být novým hejtmanem Vysočiny.

Zřejmě se tam rýsuje koalice se SOCDEM. "Ten průnik programu je velmi podobný. Až se potkáme se všemi, vyhodnotíme to. Nepolitikaříme," informoval Martin Kukla (ANO). Jenže k většině bude na Vysočině potřeba ještě dalšího koaličního partnera.

[chooze:article;value:574942]

Jihomoravský kraj

Hnutí ANO nezvítězilo například na jižní Moravě. Lídři vítězných stran budou ještě v neděli pokračovat v jednání o složení rady a obsazení jednotlivých křesel. Koaliční smlouvu chtějí podepsat příští týden. "Jednali jsme se Starosty pro jižní Moravu a domluvili jsme se na koaliční smlouvě," informoval Jan Grolich (KDU-ČSL).

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji stačí ANO tři další křesla a bude mít většinu. "Všichni s námi chtějí jednat, to je moc dobrá zpráva," zaradoval se Radim Holiš (ANO). Přesto je tam situace trochu napjatá. Za koalici K21 je zastupitelem i Jiří Čunek. Jenže vzájemná nevraživost mezi Čunkem a hnutím ANO je na Zlínsku veřejným tajemstvím, a tak ho chce K21 hodit přes palubu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.