Německo a Rakousko ovládla drahota. Za levnými potravinami musíte ke Slovákům

Stejný řetězec, ale jiná země. Německo vždy platilo za zemi zaslíbenou pro nákupy potravin. Jenže to už nějakou dobu neplatí. Minimálně za nákup toho základního si připlatíte.

Kuřecí prsa jsou v Německu výrazně dražší. Kilové balení stojí 250 korun. To jsou přitom ta nejlevnější, která v regálu seženete. V Česku je koupíte o skoro 70 korun levněji. Ve specializovaných obchodech s masem ušetříte i stovku.

Nejlevnější máslo v Německu u hranic s Českem j sice o pět korun levnější než u nás, to je ale spíše výjimka. Druhé nejlevnější je už za 75 korun. Stejně jako u nás není na žádný z těchto produktů akční cenovka.

Výrazné zdražení potvrzují také Češi, kteří za nákupy jezdí pravidelně. "Všechno to šlo nahoru i tady. Musím potvrdit, za levnými nákupy to nemá smysl. Ne, to vůbec. Jenom za kvalitou nebo za něčím jiným," zhodnotil Petr Zárovský, který na nákupy vyrazil z Prahy.

[chooze:article;value:575048]

​Ovoce a zelenina mají přibližně stejné ceny jako u nás, ušetřit se dá snad jen na cukrovinkách nebo některých uzeninách. "Já tady koupím kilo párků za šest euro (asi 150 korun; pozn. red.) a u nás stojí přes 220 korun," srovnal nakupující z Teplic.

Podobně vyšponované ceny zjistil štáb TV Nova také v Rakousku. Kilo kuřecích prsou za 217 korun, vepřová kýta za 200 a máslo za 65.

Ušetřit se dá na Slovensku. Tam lze kuřecí prsa sehnat za 125 korun, za tolik je momentálně v Česku nenabízí žádný prodejce. Máslo je sice v akci, ale i přesto je o dvě koruny dražší než u nás.

V Polsku je máslo sice za 45 korun, běžné kostky jsou tam ale menší než u nás. Ušetřit se dá na kuřecích prsou, která jsou v akci za 95 korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.