Ministr Kupka: Volby odložit nešlo. Riziko jejich zpochybnění bylo příliš velké

Letošní krajské a senátní volby poznamenaly velkou mírou obrovské záplavy, které poškodily zejména obce v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. I přes škody, které velká voda napáchala, se vláda rozhodla volby neodložit. V těch nejhůře zasažených místech poskytla i vládní pomoc, která měla umožnit obyvatelům odvolit.

O tomto rozhodnutí diskutoval v pořadu Za pět minut dvanáct ministr dopravy Martin Kupka s místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem. "Museli jsme se rozhodnout na základě nástrojů, které jsme měli k dispozici. Riziko zpochybnění voleb, pokud bychom je odložili, bylo ale příliš velké," vysvětloval Kupka.

Rozhodnutí vlády volby neodkládat i přes přírodní katastrofu schvaloval i Havlíček. "Hrát si na to, že tam ze strany vlády nebyl žádný politický kalkul, není možné. Ale myslím si, že to, jak to proběhlo, bylo to správné rozhodnutí. Chápu však oblasti, které se vymezily, protože ta situace byla kritická," dodal.

[chooze:article;value:574845]

​Debata se týkala i nápravy poničených oblastí a zejména toho, kde na ni vláda vezme peníze. "Ukazuje se, že ministr financí má minimální rezervu, takže se bude muset navyšovat deficit. My jsme navíc proti jakékoliv povodňové dani," prohlásil Havlíček.

Podle Kupky však žádná povodňová daň nehrozí. "Nástroje k zafinancování oprav máme různé, zejména pomoc z Evropské unie. O zavádění nějaké povodňové daně nepadlo ani slovo," pronesl Kupka.

Podle Havlíčka by stálo za to uvažovat o fondu přírodních katastrof, které fungují v zahraničí. "Do těchto záplav by to samozřejmě nijak nezasáhlo, ale do budoucna by mohlo jít o velmi užitečnou věc. Lidé by tak mohli mít peníze i na náhradu škod, které nepokrývá pojišťovna," nadnesl Havlíček.

Na záznam celého pořadu se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.