Lidé si všimli podivných kruhů na radaru. ČHMÚ se rozhodl to vysvětlit

Soustředné kružnice se na radarových snímcích nejčastěji objevují v letním půlroce při dešti z nízko položených mraků. Ve středu kružnic se totiž nachází samotný meteorologický radar. "Kruhy nezpůsobuje UFO nebo tornádo, ale způsob, jakým radar měří," vysvětluje meteoroložka z ČHMÚ. 

"Radar neumí proměřit všechna místa v atmosféře najednou. Při měření se radar točí dokola a při každé otočce zamíří o něco výš," doplnila. Jeden radarový snímek se skládá z 12 různých řezů atmosféry, mezi kterými jsou mezery bez měření. Tyto mezery by bylo možné zmenšit, ale v tom případě by radar měřil delší dobu.

[chooze:article;value:573978]

​"Někdy se v určité výšce objeví vrstva oblaků s vyšší odrazivostí. Protože radar neměří všechna místa, tak jeho paprsky protnou oblaka jen v určitých vzdálenostech. Na obrázcích z radaru pak vidíme zvýrazněné kruhy," popsala meteoroložka. Tato oblast se typicky vyskytuje v hladině, kde tají ledové krystalky.

Jde tedy o poměrně běžný jev, který se objeví při vhodných podmínkách – naposledy minulý víkend, kdy Českou republiku zasáhly vydatné deště, které na mnoha místech způsobily povodně. 

Zde si můžete pustit celé video od ČHMÚ:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.