Ivan Bartoš končí v čele Pirátů. Funkci složilo celé vedení strany

"Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany," oznámila nejmenší vládní strana.

Kromě Bartoše tak složili funkci místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dne, ve vedení skončí posledního září.

Nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

[chooze:article;value:574722]

"Vedl jsem Pirátskou stranu bezmála 15 let a od té doby jsme od party dobrovolníků došli až do českého a Evropského parlamentu a do vlády," uvedl Ivan Bartoš. Piráti se podle něj snažili odvádět dobrou práci, ale nepodařilo se ji promítnout do slušného volebního výsledku, i když strana má dle celostátních preferencí solidní podporu.

"Série neúspěchů Pirátů v posledních dvou volbách je pro mě osobně velkou ránou a zároveň zprávou, že je potřeba nový vítr ve vedení strany," odůvodnil Bartoš svou rezignaci a dodal, že se v nadcházející volbě nebude o post předsedy ucházet.

"Díky, že jste k tomu došli. Díky i tobě, za tu veškerou práci, i když jsem k tobě často byl kritický, vždycky jsem si tě lidsky vážil a stále budu," napsal na fóru Pirátské strany Jan Tempel, místopředseda libereckých Pirátů. "Ale jak sám cítíš, chce to nový vítr do plachet," doplnil.

Zdrcující prohra Pirátů má dohru. Leitnerová rezignuje, Bartoše k tomu vyzývají (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.