Pacientů s demencí rychle přibývá. Lékaři radí, jak nemoci předcházet

S demencí se během života setká téměř každý z nás. Ať už se sám stane pacientem, nebo je jím někdo z jeho blízkých. V Česku totiž touto nemocí podle organizace Loono, která se v rámci nové kampaně demenci věnuje, trpí více než 165 tisíc lidí a do roku 2050 by se jejich počet mohl vyšplhat na 280 tisíc. Po celém světě totiž nový pacient přibude každé tři sekundy.

"Demence je vážné onemocnění, které může zasáhnout skutečně každého z nás. Přestože ji zatím neumíme zcela vyléčit, správná prevence a včasná pomoc mohou výrazně ovlivnit její průběh," upozornila zakladatelka organizace Kateřina Šédová. 

​I když se tak riziko demence zvyšuje společně s věkem, nemoci lze předcházet, a to například zdravým životním stylem nebo důslednou léčbou případných chronických onemocnění. Mozku naopak škodí alkohol, kouření a drogy.

[chooze:article;value:547169]

Podle lékařů je kromě prevence důležité nepodcenit i první příznaky. Mezi ty patří například to, že se nemocný přestává orientovat v čase a ztrácí se i na známých místech, opakovaně klade stejné otázky, na které už dostal odpověď a špatně se mu vypráví příběhy. Časem se mohou příznaky zhoršovat.

​"S postupem času se snižuje i jeho schopnost učit se novým věcem a přizpůsobovat se změnám. Často vyhledává pomoc jiných, jelikož nezvládá samostatně fungovat," uvedla ředitelka Alzheimer Home v Českém Těšíně Petra Krulová.

Symptomy se u různých typů demence mohou lišit, lékaři ale upozorňují, že je důležité věnovat jim pozornost. Pokud je zpozorujete u svých blízkých, neváhejte se obrátit na lékaře. Další postup by měl určit praktický lékař. Na demenci ale zatím neexistuje univerzální lék, který by ji dokázal zcela vyléčit.

Rodina Bruce Willise oznámila, že herec trpí demencí (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.