Klaus: Výsledky voleb mluví jasně. Voliči mají silný odpor vůči Fialově vládě

Krajské volby i letos ovládlo hnutí ANO. Vyhrálo ve většině krajů, což podle exprezidenta Václava Klause není pro současnou pětikoalici dobrou zprávou. "Je to potvrzením toho, že odpor proti dnešní vládě je velmi silný," řekl Klaus ve studiu TV Nova. Překvapil ho zejména horší výsledek Pirátů či Starostů a nezávislých. 

ANO podle Klause výrazně porazilo ODS, což by měl šéf ODS Petr Fiala řešit. "Pan premiér se tváří, jako by se nechumelilo, ale já si myslím, že se chumelí," přemítá bývalý šéf občanských demokratů. "Volby jsou od toho, aby v nich politická strana vyhrála. A ne od toho, aby se spokojila se ziskem v rámci SPOLU zhruba 14 %. To by měla považovat za obrovský neúspěch," vzkázal Klaus Fialovi.

Zeman volil ANO

Podobně kritický byl k vládě i další bývalý prezident Miloš Zeman, který zároveň přiznal, že sám volil ANO. "Volby jsou nepochybně úspěch pro hnutí ANO a chtěl bych hnutí, které jsem volil, pogratulovat," řekl Zeman pro TV Nova. 

[chooze:article;value:574921]

​Podle Zemana byly volby o osobnostech, a ne tolik o politických stranách. "Vždycky rozhodují výrazné osobnosti, jak v krajských, tak v senátních volbách. Například v jižních Čechách je jinak neúspěšná ODS úspěšná díky hejtmanovi Martinu Kubovi, na jižní Moravě je jinak neúspěšná KDU-ČSL úspěšná díky hejtmanovi Jiřímu Grolichovi," vyjmenoval exprezident. 

Krajské i senátní volby jsou podle něj referendem o vládě. Největším propadákem voleb jsou podle Zemana Piráti. Jejich šéf Ivan Bartoš už na výsledky reagoval a rozhodl se dát svou funkci k dispozici. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz

Poslechněte si názor Václava Klause:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.