Dárci kostní dřeně zachraňují životy. V Česku jich chybí asi 160 tisíc

Darování kostní dřeně zachránilo život i Simoně Hammerové, která před několika lety onemocněla závažným hematologickým onemocněním. "Nejprve jsem si myslela, že se to onemocnění dá vyléčit, ale později mi bylo řečeno, že mi pomůže jedině transplantace kostní dřeně," uvedla koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk Simona Hammerová.

Vhodný dárce se pro ni nakonec po roce čekání našel. "Byla to ohromná úleva. Já jsem v té době měla malého syna, kterému ještě nebyly ani dva roky, takže samozřejmě to souviselo i s tím, že to musím zvládnout, protože kdo by se o něj postaral?" popsala.

Český červený kříž v sobotu ocenil třicítku lidí, kteří kostní dřeň darovali. Mezi nimi je i studentka farmacie Denisa Šárová. "Zahřeje vás to u srdce, že jste někomu mohla pomoct, a asi není den, kdy bych si na toho svého příjemce nevzpomněla," pronesla dárkyně.

[chooze:article;value:522762]

​Zájemců do registru je dlouhodobě nedostatek. Lidí, kteří potřebují transplantaci kostní dřeně, je přitom v Česku každý rok zhruba tisíc. "Pořád potřebujeme nové zdravé dárce, protože dárci nám z registru vypadávají kvůli věku a zdravotnímu stavu. Aktuálně hledáme dárce přibližně pro 50 pacientů včetně dětí," informovala vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM Marie Kuříková.

Nejčastější diagnózou u těchto pacientů je leukémie. Ideálního dárce se pro řadu z nich zatím najít nepodařilo, a to přesto, že v registrech po celém světě je přes 41 milionů lidí.

"Těch dárců je méně, než by bylo potřeba, a i proto se častěji musíme obracet do ciziny. To není jenom otázka toho, že to pak víc stojí, ale s českým dárcem je vždy flexibilnější spolupráce," vysvětlil lékař transplantační jednotky kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole Petr Sedláček.

Do registru se může přihlásit každý zdravý člověk ve věku od 18 do 40 let, který má alespoň 50 kilo. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.