Tímhle nás krmí řetězce. Inspekce odhalila červy, plísně i salmonelu

[chooze:gallery;value:37463]

Na řadu pochybení u prodejců potravin upozornila SZPI ve čtvrtek. Kontroly prováděla v posledních měsících v oblíbených supermarketech i v samoobsluhách. Některé případy nebezpečných potravin ale dokáží pořádně šokovat.

Při kontrole neprošel třeba bílý květák v Kauflandu v Hustopečích u Brna. "V potravině byl více než dvojnásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu flonicamid," přiblížila inspekce. Zelenina pocházela z Polska a v obchodě ji inspektoři objevili v červenci.

[chooze:article;value:574433]

Masné výrobky a salmonela

Nebezpečné maso a uzeniny odhalili inspektoři ve třech provozovnách. Ve dvou případech narazili na maso obsahující bakterie způsobující salmonelózu, v dalším zase karcinogenní látku v kabanosu.

Bakterie Salmonella enteritidis zjistili v Marinovaných kuřecích prsou brusinka. Ta prodávala provozovna Zeman maso – uzeniny v Rokycanech. Problém se týkal nebaleného masa s použitelností do 5. července.

Salmonelóza by hrozila i těm, kdo by snědli Holandský řízek syrový prodávaný ve Varnsdorfských uzeninách ve Varnsdorfu na Děčínsku. "V masném polotovaru byla zjištěna patogenní bakterie Salmonella weltevreden," uvedla inspekce. Týkalo se to masa s datem použitelnosti 12. července.

[chooze:article;value:568361]

Karcinogeny benzo(a)pyren a suma PAH zase inspekce odhalila v Párkovém kabanosu v Řeznictví Bělánek v Radkovech na Přerovsku. "Tyto látky mají karcinogenní účinky," upozornila SZPI. Kontrolovaný vzorek měl trvanlivost do 17. června.

Škůdci

Při kontrole v prodejně Thuan Cao v Hradci Králové inspektoři objevili opravdu šokující plísňový sýr. "U všech kontrolovaných balení byl zjištěn výskyt živých škůdců (červů). Potravina zapáchala po kažení a měla prošlé datum minimální trvanlivosti," popsali inspektoři. Problém našli u balení s minimální trvanlivostí do 17. června.

Živí bílí škůdci řádili i v Dle Gusta Meruňkách sušených v Konzumu v Němčicích na Svitavsku. Inspekce je objevila v sáčcích s minimální trvanlivostí do 27. listopadu a 9. února.

[chooze:article;value:547425]

Plíseň

Na rozdíl od sýra plného červů z Hradce Králové, na některých sýrech by plíseň být neměla. Inspekce ji našla třeba u Zámeckého sýra holandského typu v Albertu v Brně. Pod neporušeným obalem se na povrchu sýru vyskytovala okem viditelná plíseň," uvedla SZPI. Balení mělo datum použitelnosti do 17. září.

Plesnivé byly i A.W. Olomoucké tvarůžky tyčinky, odtučněný zrající sýr v brněnském Tescu. "Na povrchu potraviny se pod neporušeným obalem vyskytovaly kolonie plísní bílé a modrozelené barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení," varovali inspektoři. Problém měly šarže s minimální trvanlivostí do 13., 17. a 21. srpna.

O prázdninách hygienici na Vysočině kontrolovali stánkaře. Narazili na řadu pochybení (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.