Rusko se chlubilo invazí do Polska. No to snad ne, reagovalo Německo

V úterý uplynulo 85 let od sovětské invaze do Polska. Ta přišla necelé tři týdny poté, co našeho severního souseda napadlo tehdejší nacistické Německo. SSSR vpád do Polska obhajoval nutností obnovení pořádku. Výročí této operace nyní na síti X připomnělo ruské ministerstvo zahraničí.

"Dne 17. září rudá armáda zahájila vojenskou operaci ve východních regionech Polska, aby zabránila genocidě v dnešním západním Bělorusku a na Ukrajině," uvedlo ministerstvo. Útok na Polsko přitom prezentovalo jako preventivní akci pro vlastní ochranu a ochranu východoslovanského obyvatelstva, tedy podobně, jak dnes obhajuje válku na Ukrajině.

Na příspěvek o dva dny později reagovalo německé ministerstvo zahraničí. "To jako vážně?" stálo v odpovědi. Němečtí diplomaté také nezapomněli zmínit takzvaný pakt Ribbentrop–Molotov, tedy smlouvu o neútočení podepsanou v roce 1939 tehdejšími ministry zahraničí Německa a SSSR. V jejím tajném dodatku si obě velmoci Polsko už v srpnu dopředu rozdělily.

[chooze:article;value:574718]

Uživatelé sociální sítě pak v rámci takzvaných komunitních poznámek připomněli sovětskou krutovládu na okupovaném polském území. "Až 112 000 lidí bylo zatčeno, dalších asi 25 600 zemřelo nebo bylo zavražděno, včetně obětí katyňského masakru. V okupovaných oblastech byly provedeny čtyři deportační kampaně. 320 000 Poláků bylo vyhoštěno hluboko do SSSR," uvádí k tomuto období projekt Katyn Pro Memoria.

Počátek druhé světové války nedávno připomněl také polský premiér Donald Tusk, a to v souvislosti s povodněmi, které Polsko, podobně jako Česko, zasáhly. Na pomoc Polsku totiž vyrazili také němečtí vojáci. "Pokud uvidíte německé vojáky, nepanikařte. Přišli nám pomoci," vzkázal předseda vlády spoluobčanům.

Německý kancléř chce jednat o míru na Ukrajině. Musí u toho být Rusko, tvrdí (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.