Majitel opravuje dům načerno. Sousedé zuří, úředníci i policie prý jen přihlíží

Nedávno rekonstruovaný dům manželů Žďárských stojí jen pár set metrů od historického centra Nového Bydžova. Vedle něj je vjezd do dvora ke dvěma činžákům. Jeden z nich býval pavlačovým domem, ale už se předělává na nový bytový dům. Druhý je činžovní dům, jehož spoluvlastníkem je pan Nechanický.

Nový činžák se staví načerno, stavební povolení bylo vydáno před více než deseti lety pouze na opravu dvou bytů, ne na předělání celého domu. V katastru jsou coby vlastníci zapsáni Andryj Kalynčuk a Oksana Šafar. Do výstavby se pan Kalynčuk pustil před více než rokem a půl, a to bez ohledu na sousedy, hranice pozemku i úřady. Stavební úřad sice vydal zákaz prací, na místo jezdí i policie, ale dělníci se činí dál.

Ladislav Žďárský, spolumajitel rodinného domu, se situaci nejprve snažil řešit se stavebníkem. "Majitel mi řekl, že mi žádnou škodu nezpůsobil, že mi nic dělat nebude," sdělil pan Žďárský. 

[chooze:article;value:568870]

​Manželé se nedočkali zastání ani u policie. "Takže mi tady tloukli sbíječkami do mého domu, celý dům se třásl. Řekl jsem jim, že je to můj pozemek, že do toho nebudou tlouct. Tak jsem zavolal policii, ta přijela, řekla jim, že by té činnosti měli zanechat. Oni toho zanechali, policie odjela a začali zas," dodávají manželé.

Policie prý odmítla řešit i zmizení obrubníků. "Když jsem řekl na policii, že je to krádež, tak mi řekli, že ne. Odbourali je z mého pozemku, ale policie ještě řekla, že nebude zkoumat, jestli je to můj pozemek, nebo jejich," dodal pan Žďárský.

Manželé se o dům bojí. Přivolaný statik jim potvrdil, že základy by tak obnažené dlouhodobě zůstat neměly. Dělníci pana Kalynčuka ke stěně Ždárských přistavěli zídku. "Je to opěrná zeď jenom naoko, základy pod tím neudělali. Měla se tam udělat kotva, aby se to zpevnilo," upozorňuje Hana Žďárská.

Vychází z doporučení, které jim vypracoval statik. "Prostě takhle se to dělat nedá. Ten majitel na to prostě úplně kašle, staví se dál, dál a dál. Především je to podle mého názoru naprosté selhání stavebního úřadu," domnívá se statik Libor Kouřík.

[chooze:article;value:573328]

Místní stavební úřad sice rozhodl, že stavba je nelegální, a vydal zákaz prací, kraj to potvrdil, ale až po osmi měsících. A už se nikdo nemá k tomu zákaz vykonat. Úřad ale prý manžele upozornil, že si obnažené základy musejí dát do pořádku, jinak porušují zákon.

A to není všechno. Sousednímu činžáku pan Kalynčuk zazdil okna do koupelen. Spolumajitel zmíněného bytového domu Vít Nechanický už měsíce bezmocně sleduje, co se odehrává na jeho pozemku.

Andryj Kalynčuk má trvalé bydliště na ubytovně v Kolíně. Osobně ho zastihnout je téměř nemožné. Jak vypadá, nevědí ani na stavebním úřadě. Úspěch je se mu i dovolat. "Pan Žďárský mi volal, ať okamžitě přijedu. Řekl jsem, že teď nemám čas, a on, že musím přijet okamžitě, jinak mi zastaví stavbu. Říkám: 'Pane, vy máte pravomoci zastavovat stavbu?' S tím dalším to je podobné. Okna koupelny v podstatě koukala do pavlače i předtím. Pohled byl opláštěný taky deskami, nebyl volně přístupný," řekl redakci během telefonického hovoru Kalynčuk.

[chooze:article;value:573008]

​Slíbil, že se ke všemu vyjádří písemně. Nestalo se. Vlastníkům sousedního činžáku pak prý měl nabídnout dlažbu asi za 20 tisíc korun. "Nejraději bych se s vámi sebral a šel na policii se zeptat, proč nekonají," nechal se slyšet Vít Nechanický. Na polici se pak opět dozvěděl, že strážci zákona mohou pouze sepsat úřední záznam a pořídit pár fotek.

Za pár dní policie sdělila, že se tím zabývat nebude. "V této věci se trestný čin nestal. Podle nás je řízení v této věci nadále plně v gesci stavebního úřadu. Proti tomuto postupu policie nemá námitek ani státní zástupce," sdělila mluvčí police Královéhradeckého kraje Magdalena Vlčková. Podle policie nebyly zjištěny škody, které by kvalifikovala jako trestný čin. 

Redakce pořadu Na vaší straně požádala o vyjádření také ministerstvo pro místní rozvoj. "Nebylo-li uposlechnuto rozhodnutí o zastavení prací, je stavební úřad povinen zahájit řízení o přestupku. Lze uložit pokutu do 1 milionu Kč," napsalo ministerstvo.

Na případ reagoval rovněž krajský úřad. "Ze strany stavebního úřadu v Novém Bydžově nám bylo sděleno, že se snaží vést se stavebníkem přestupkové řízení a jsou zcela neúspěšní. Výkon agendy krajského stavebního řádu byl poznamenán trvalým personálním podstavem a dlouhodobou nemocností. Stavební úřad nemá další možnosti, jimiž by stavebníkovi fyzicky zabránil v realizaci nepovolených prací," sdělila Martina Svatoňová, mluvčí Královéhradeckého kraje.

[chooze:article;value:572709]

​Fakt, že úředníci nedodrželi správní lhůty, krajský úřad zdůvodňuje potížemi s novým stavebním zákonem. "Bylo učiněno 27 kroků k řešení této situace. Stavební odbor vydal rozhodnutí, šel na místo, provedl místní šetření v doprovodu městské policie, majitel nekomunikoval. A ty věci se opakují," nechal se slyšet starosta Pavel Louda (ODS). Naznačil zároveň, že ti, kdo za stavbou nelegálního činžáku stojí, jsou nejspíše velmi ostřílení obchodníci.

"Úřad dal návrh na státní policii za nečinnost, dokonce i na cizineckou policii. Nestalo se opět nic. Nad tím se už normální člověk pozastaví a mozek mu to nebere," zlobí se starosta.

"Splnění rozhodnutí, kterým se stavebníkovi zakazuje pokračovat ve stavbě, lze vymáhat exekučně, což je nejsilnější nástroj, který má stavební úřad k dispozici. Zákaz tedy vymahatelný je, úředníci jsou však nečinní v oblasti vymáhání," podotkla Kateřina Kolářová Justová z advokátní kanceláře Valíček & Valíčková.

O případu se ve městě mluví a lidé se ptají: Jak by to vypadalo, kdyby někdo začal okopávat základy radnice? A mají jasno: Určitě by byl zásah okamžitý.

[chooze:article;value:572015]

​Co dělat, abyste při stavbě nebo rekonstrukci neporušili zákon

Rekonstrukce
Pokud opravujete stavbu pro bydlení či rekreaci, stavební povolení potřebujete v případě, že úpravy zasahují do nosných konstrukcí, mění vzhled stavby, mění užívání stavby nebo jejich provedení může ovlivnit požární bezpečnost.

Drobné stavby
Nový stavební zákon rozšiřuje seznam staveb, na které nepotřebujete stavební povolení. Dřív to byly stavby do 25 m2, které musely splňovat ještě další podmínky. Limit se teď zvýšil až na 40 m2. Stavba nesmí být vyšší než pět metrů, musí mít maximálně jedno nadzemní podlaží a může mít sklep. Od hranice pozemku musí být nejméně dva metry. Patří sem třeba pergoly, kůlny či bazény.

Jednoduché stavby
Stavby určené k bydlení, rekreaci, ale třeba i garáže spadají podle nového stavebního zákona mezi takzvané jednoduché stavby. Pro ty potřebujete povolení stavebního úřadu. Novinkou pak také je, že domy, chalupy či garáže musíte nechat zkolaudovat.

Co je potřeba na stavební povolení
U povolení stavby domu se neobejdete bez projektové dokumentace vypracované projektantem, u jiných jednoduchých staveb ji může vypracovat i jiná osoba s příslušným vzděláním nebo praxí. Nadále potřebujete souhlas účastníků řízení, tedy například sousedů, souhlas příslušných orgánů, vyjádření vlastníků dopravní a technické infrastruktury, a pokud nejste výhradním vlastníkem, tak i souhlas majitele či spolumajitelů pozemku.

Lhůty
Podle nového stavebního zákona by úřad měl o stavebním povolení rozhodnout do 30 dnů. Stavební povolení je platné dva roky, úřad to v odůvodněných případech může prodloužit na pět let. Pokud stavbu rozestavíte, prodlužuje se platnost až na deset let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.