Krevní test dokáže odhalit včas cukrovku i nemoci srdce. Funguje i u dětí

Brzké odhalení vážných nemocí slibuje nová metoda, kterou vynalezli vědci z britské King's College v Londýně. Jejich výzkum, publikovaný v časopise Nature Medicine, se soustředil na zkoumání lipidů, tedy určitých typů tuků, vitaminů a hormonů, v lidské krvi. Hledali především spojitost mezi lipidy a nemocemi, které ovlivňují lidský metabolismus.

To se jim i podařilo. Jak píše portál Guardian, ze vzorků krevní plazmy mohou podle lipidů v krvi určit náchylnost k určitým chorobám. Mohou tak zjistit, jestli má testovaný pacient náchylnost k cukrovce 2. typu, ale i k nemocem jater a srdce.

[chooze:article;value:562856]

​Zjistit náchylnost dokázali díky relativní jednoduchosti metody i ze vzorků, které byly pořízené už dříve pro jiné účely. "Po celá desetiletí spoléhali lékaři na klasifikační systém, který dělil lipidy na dobrý a špatný cholesterol. Teď můžeme s jednoduchým krevním testem zjistit mnohem širší rozpětí lipidů, které mohou sloužit jako brzké ukazatele nemoci," řekla hlavní autorka studie Cristina Legido-Quigleyová.

Testy jsou cílené obzvlášť na děti, u kterých můžou odhalit první varovné příznaky nemocí. Úspěchy slavily testy dokonce i u těch nejmenších. V rámci výzkumu testovali vědci 1 300 dětí, z nichž většina měla problémy s obezitou.

Česko zažívá nárůst pacientů s diabetem. Na vině je obezita (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.