Rusko je v krizi, Putin mluví o konci války, tvrdí ukrajinský generál

Šéf ukrajinských tajných služeb Kyrylo Budanov odhaduje, že válka se chýlí ke konci. Podle jeho vyjádření Kreml ukončí konflikt do konce roku 2025 nebo na začátku roku 2026.

"Příští léto začnou v Rusku velké ekonomické problémy a bude nutná mobilizace, která podkope tamní společensko-politickou situaci. Proto se Rusové snaží zatlačit a získat ve válce co nejvíce, dokud můžou," citoval Budanova portál Interfax.

[chooze:article;value:574104]

"Rusové chtějí konflikt do té doby ukončit, protože podle jejich vlastních odhadů, pokud Moskva z konfliktu nevyjde jako vítěz, nemá šanci na udržení si statutu supervelmoci, o který se tak usilovně snaží," prohlásil Budanov na konferenci Jaltské evropské strategie.

Podle jeho slov je v současné době jedním z největších problémů ukrajinských ozbrojených sil vojenská pomoc, kterou poskytuje Rusku Severní Korea. "S tím nemůže Kyjev nic dělat," řekl Budanov. 

[chooze:article;value:573979]

​​I když samotné Rusko odmítá, že by mu boje na Ukrajině dělaly větší problémy, Budanov je přesvědčen, že jistá únava z války se objevuje už i u ruské veřejnosti, a blíží se tak zlomovému bodu. "V létě 2025 bude Putin čelit dilematu. Buď bude muset oznámit další mobilizaci, nebo výrazně snížit počet bojových operací, což bude pro stav na frontě neudržitelné," dodal Budanov.

Portál Moscow Times v minulých dnech napsal, že ruská armáda připravuje třetí vlnu mobilizace. Vladimir Putin vydal nařízení, kterým chce navýšit počet vojáků v armádě na 1,5 milionu. Armáda má čas do zimy, aby získala dostatek nových příslušníků. K dosažení limitu bude potřebovat 180 tisíc vojáků. Nadcházející vlna mobilizace tak bude zatím tou největší.

Rusové přišli o Su-30, přesto se podle generála pokusí o vylodění na Ukrajině:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.