Problém těsně před volbami. V sadách lístků chybí některé strany

Chyby v doručených sadách volebních lístků objevili někteří voliči v Karlovarském kraji. "Některým voličům dorazily sady, kde jsou některé lístky dvakrát a jiné pro změnu vůbec, včetně toho našeho. Někomu ale chybí i šest stran z 19," popsal na síti X krajský předseda TOP 09 v Karlovarském kraji a kandidát do zastupitelstva kraje Lukáš Otys.

Ministerstvo vnitra podle jeho mluvčího Ondřeje Krátošky o problému ví. "Chyba se stala ve smluvní tiskárně, kdy při tisku a řazení hlasovacích lístků do sad došlo k technické chybě, což ovlivnilo obsah některých sad," vysvětlil pro TN.cz. Sady volebních lístků si voliči mohou vyzvednout i až přímo u voleb.

[chooze:article;value:574566]

"Jedná se o velmi vážné pochybení, které doléhá na samotnou podstatu naší demokracie. Pro některé voliče to totiž může vypadat, že chybějící strany nekandidují, a hlasy se tak mohou přesunout jinam," stěžoval si Otys.

"Z mého pohledu jde o zcela zásadní narušení volební soutěže," řekl lídr kandidátky hnutí Místní Dalibor Blažek pro Deník. Podle něj někteří lidé přijdou o možnost si prostudovat kandidátky na volebních lístcích předem.

[chooze:article;value:571478]

"Tiskárna pracuje na nápravě, aby bylo zajištěno, že všechny sady ve volebních místnostech pro voliče budou v pořádku," řekl. Chyba by se podle něj měla týkat desítek sad. "Krajský úřad po dohodě s ministerstvem vnitra tuto skutečnost oznámí zveřejněním informace o tiskové chybě ve volebních místnostech," dodal.

"Může se stát, že by někdo podal žalobu ke krajskému soudu pro neplatnost voleb," řekl pro TN.cz politolog Jakub Lysek. Pokud budou sady ve volebních místnostech v pořádku, nejedná se podle něj ale o závažné pochybení.

[chooze:article;value:573571]

"Každý člověk si to může prostudovat ve volební místnosti. Je tam dost prostoru a času," oponoval argumentům politiků. Připomněl, že ve volební místnosti jsou lístky vyvěšené na nástěnkách. "Ve spoustě států volební lístky ani nechodí domů, to je české specifikum," dodal.

Volby budou, řekla po povodních vláda. Volební urny chtějí i v zaplavených oblastech (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.