Kim chystá "říjnové překvapení". Vyloučit se nedá ani válka, říkají experti

Odborníci nervózně sledují chování severokorejského vůdce Kim Čong-una. Jeho spojenectví s Ruskem mu údajně dodává pocit jistoty a síly. Vše prý navíc nasvědčuje tomu, že chystá jakési "říjnové překvapení".

Podle expertů, na které se odvolává agentura Bloomeberg, existují čtyři scénáře, které mohou nastat. Jedním z nich je, že by se Severní Korea uchýlila k testování jaderných zbraní. Poslední měla KLDR provést v září 2017. Údajně šlo o doposud nejsilnější jaderný test, a dokonce měl být až desetkrát či dvacetkrát silnější než všech šest předchozích.

[chooze:article;value:570596]

​Druhým ze scénářů je podle odborníků to, že Severní Korea odpálí více raket směřujících k Japonsku a do Pacifiku, nebo dokonce do vod poblíž Guamu. Rakety by mohly mířit i k dalším pohraničním územím, která jsou součástí Spojených států amerických.

​Třetí variantou je údajně to, že režim předvede nové ponorky, které by mohly být schopné vystřelit jaderné hlavice. KLDR tyto ponorky údajně sestavuje s pomocí dodávek potřebných součástek od Ruska, které jí mělo předat i potřebné know-how k jejich sestavení.

Podle odborníka na Severní Koreu Roberta Carlina je ale možné, že Kim Čong-un bude chtít zajít ještě dál. Údajně by mohl učinit kroky, které by vedly ke zrušení příměří mezi KLDR a Jižní Koreou, a tedy i k možné válce. Po jižním sousedovi by severokorejský vůdce mohl požadovat několik ostrovů ležících ve Žlutém moři. Předpokládá se ale, že Soul i Washington by takovou výzvu ignorovaly.

[chooze:article;value:571101]

​O tom, že se KLDR k "říjnovému překvapení" chystá, informovala už dříve americká stanice NBC News, která se odvolávala na několik zdrojů z Bílého domu. "Nepochybujeme o tom, že se Severní Korea chystá letos k provokacím. Otázkou ale zůstává, do jaké míry je chtějí vystupňovat," uvedl jeden ze zmíněných zdrojů.

Americké tajné služby se údajně domnívají, že KLDR se k provokaci uchyluje z toho důvodu, aby pomohla Donaldu Trumpovi k dosažení vítězství v blížících se prezidentských volbách v USA. S podobným tvrzením přišly už v roce 2016, kdy tajné služby osočily Rusko z toho, že se v Trumpův prospěch vměšuje do amerických voleb.

KLDR vypálila u hranice s Jižní Koreou 200 střel. Příměří mezi zeměmi může kdykoliv skončit, říká analytik (01/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.