Írán chystal atentát na hlavy Izraele. Agent za vraždu požadoval miliony

Izraelská agentura Šin Bet zhatila plán Íránu na atentát mířený na nejvyšší představitele izraelské vlády. Podle portálu Jerusalem Post se chtěl Írán pomstít za zabití jednoho z šéfů Hamásu Ismáíla Haníji v íránském hlavním městě Teheránu. Haníju zlikvidovaly izraelské tajné služby v červenci.

Cílem atentátu měla být jedna ze tří hlavních figur ve vedení Izraele. Atentátník se měl pokusit o zabití premiéra Benjamina Netanjahua, velitele tajných služeb Šin Bet Ronena Bara nebo ministra obrany Joava Gallanta. Írán měl také pracovat s možností zabití bývalého premiéra Naftalia Benneta.

[chooze:article;value:574582]

​Mužem, který měl atentát spáchat, byl podle portálu Times of Israel 73letý podnikatel Motia Maman. Ten podle vyšetřovatelů strávil velkou část života v Turecku, je však občanem Izraele.

Mamana kontaktoval Írán letos v dubnu prostřednictvím svých agentů v Turecku. Po několika schůzkách měl pro Írán provádět špionážní činnost, která spočívala především v přemisťování peněz či zbraní nebo pořizování fotografií vojenských areálů. Za atentát požadoval od Íránu částku přesahující 20 milionů korun, kterou si chtěl nechat vyplatit předem.

Generální stávka ochromila Izrael kvůli jednání o rukojmích:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.