Fotbal můžete pohodlně sledovat i na chatě. Máme 3+1 tip na šikovné připojení k internetu

Pryč jsou ty časy, kdy lidé pobývali na chatě bez internetu a byli odkázaní jen na běžné televizní programy. Dnes už není problém zavést internet i na tu nejodlehlejší samotu. A sledovat přes něj můžete víc než jen fotbal. Doma i na chatě můžete koukat na filmy a seriály z různých streamovacích platforem, pouštět si videa na YouTube a v mezičase si třeba zahrát hry nebo volat s přáteli.

A ačkoliv má většina lidí internet podvědomě spojený s různými komplikovanými zařízeními, jako je router, modem a k nim spousta vedoucích kabelů, není to nezbytně nutné. Na chatu se totiž často hodí úplně jiné technologie než k vám domů.

Přenosný internet je čím dál oblíbenější

Mobilní operátoři nabízejí různá řešení bezdrátového internetu. Stačí jen zajít do jejich prodejny nebo zavolat na infolinku a během chvíle si ho zařídit. Pokud si nejste jisti, jak se v jejich nabídkách vyznat, není nic snazšího než udělat si srovnání internetu prostřednictvím osvědčeného online srovnávače.

Nejlevnější připojení můžete mít za zhruba 200 Kč měsíčně, rychlý bezdrátový internet s dostatečným datovým limitem stojí obvykle okolo 500 až 600 Kč měsíčně.

Operátor vám k němu typicky nabídne malý modem se SIM kartou, který s sebou můžete vzít kamkoliv a stačí vám jen připojit ho do zásuvky. S jeho pomocí si vytvoříte i Wi-Fi síť. Případně můžete zvolit modem, který se připojuje přímo do notebooku. 

A co je nejlepší? Přenosný internet si můžete platit třeba jen pár měsíců a mít ho tedy jen po dobu, kdy ho skutečně využijete.

Pevný internet pro zarputilé chataře

Pokud na chatě trávíte každý víkend a celé léto, může být výhodnější pořídit si tam pevný internet. Ten bývá stabilnější a funguje i v místech, kde je slabý mobilní signál. Jeho instalace je o něco složitější a musíte si k ní pozvat profesionála, ale jeho rychlost může za tu námahu stát.

Podle toho, jak jste nároční, které technologie jsou v dosahu vašeho víkendového ráje a kolik jste ochotni platit, si můžete u mobilního operátora objednat:

  • DSL internet – potřebuje kabely telefonní linky
  • Kabelový internet – funguje podobně jako kabelová televize
  • Optický internet – nejrychlejší a nejmodernější typ

Nevýhodou je, že pevný internet nejde nainstalovat do všech chat a chalup – zvlášť ty odlehlejší většinou mají smůlu. Výhodou naopak je, že si můžete předem vybrat rychlost. Cena připojení se pohybuje v průměru okolo 500 Kč měsíčně.

Mobilní internet je nejjednodušší

Možná se vám nechce nic řešit, instalovat ani zbytečně platit za připojení, když zrovna nejste na chatě. V tom případě pro vás může být řešením běžný mobilní internet. Pokud máte neomezená mobilní data, stačí vám vytvořit si hotspot a připojit se k mobilu s notebookem, tabletem nebo třeba chytrou televizí.

Skvělé je, že neplatíte nic navíc, nepotřebujete k tomu žádná speciální zařízení ani další SIM kartu a na fotbal se můžete dívat třeba na zahradě, terase nebo uprostřed lesa.

Nevýhodou je, pokud máte omezený internet. S nízkým datovým limitem bude pryč raz dva. Hodina sledování videa v HD kvalitě vás připraví klidně o 1 GB a třeba videohovor je jen o maličko úspornější.

I satelit je řešení 

A pokud je vaše chata tak zapadlá, že tam lišky dávají dobrou noc a žádný typ internetu tam ani přes největší snahu nedokážete dostat? Ani pak není vše ztraceno – je tu ještě satelitní internet. Ten sice patří k nejdražším, ale pokud chcete být online a nepropást nejen rozhodující góly, může se vám vyplatit i ten.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.