Libanon vyšetřuje vybuchující pagery. Vyrobit je měli v Maďarsku

[chooze:gallery;value:37429]

​Úterní incident, při kterém explodovaly tisíce pagerů, vyšetřují libanonské úřady. Přístroje, které z velké části patřily členům teroristického hnutí Hizballáh, zranily přibližně 3 tisíce lidí a minimálně 12 zabily. Mezi oběťmi byla i osmiletá dívka.

Explodující pagery podle agentury AP pocházely od značky Gold Apollo, která sídlí na Tchaj-wanu. Ta se ale odpovědnosti zřekla a uvedla, že i když svou značku výrobku poskytla, pagery vyráběla jiná firma, která funguje v Maďarsku.

Jednat se má o společnost BAC Consulting v Budapešti, která pagery typu AR-924 vyrobila. "Povolili jsme BAC, aby využili naši značku pro produkty ve specifických regionech, ale design a výroba je zcela v rukou BAC," uvedla podle agentury Reuters firma Gold Apollo.

[chooze:article;value:574361]

​Hizballáh už z útoku obvinil Izrael. Podle předběžných výsledků vyšetřování se mělo jednat o důkladně naplánovanou operaci. Izraelské tajné služby měly podle Hizballáhu do pagerů při výrobě ukrýt trhavinu. Tu potom aktivovali pomocí předem stanoveného hesla, píše portál France24.

Zatímco v Evropě a dalších částech světa pagery vytlačily mobilní telefony, na Blízkém východě jsou stále populární. V Libanonu i dalších blízkovýchodních zemích jsou časté výpady proudu, které mohou trvat i několik dní. Kvůli tomu lidé často volí pagery, které vydrží na jedno nabití i několik měsíců.

Hizballáh i další teroristické organizace pagery používají i proto, že operují na jiné frekvenci než mobilní telefony. Díky tomu je pro Izrael obtížnější je odposlouchávat. Na pagerech ale závisí i množství nemocnic v regionu, existují proto obavy, zda útok nezranil i zdravotníky či jejich pacienty.

Jenom u pagerů ale nezůstalo. Portál BBC ve středu odpoledne upozornil na další incident, kdy tentokrát začaly v Libanonu hromadně explodovat vysílačky. Exploze se mají objevovat především v hlavním městě Bejrútu.

Členům Hizballáhu explodovaly pagery. Zraněných jsou tři tisíce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.