Polární vír už se zformoval. Letos se chová jinak a nevěstí to nic dobrého

Noci nad polárními oblastmi jsou delší a teploty klesají, což už nyní způsobuje vytvoření nového polárního víru na severním pólu. Vír navíc letos sílí pomaleji než obvykle. To může mít za následek chladnou, zasněženou zimu. Naopak pokud by silný polární vír způsobil silnou cirkulaci vzduchu, dočkali bychom se v zimě mírnějších teplot, uvádí Severe Weather Europe

Při narušení může vír opustit severní pól nebo se rozdělit. Takový jev měl v minulosti za následek vznik extrémně silných zimních bouří, které zasáhly Evropu, Spojené státy a Kanadu, informuje portál Climate. Zda se bude podobná situace opakovat i v nadcházející zimě, si zatím odborníci odhadovat netroufají. 

[chooze:article;value:572818]

Kvůli řidšímu víru mohou putovat chladné větry z Arktidy a dostat se dál na jih. Právě země starého kontinentu včetně České republiky spolu se Severní Amerikou může v zimních měsících zasáhnout sněžná vlna spojená s bouří, sděluje FOX Weather.

Už za několik měsíců se očekává také nástup jevu La Niña. Pravděpodobnost, že se tento jev rozvine už mezi listopadem a lednem je 79 %, upozornili nedávno odborníci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) ve své předpovědi. "La Niña je stabilní jev. Pokud je ale příliš extrémní, může způsobit problémy," dodává k ní oceánograf na University of Southampton Simon Boxall. 

První sníh nadcházející zimy už napadl v Krkonoších. Vrcholek Sněžky se zbarvil do bíla (13/9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.