Mikulovice zůstávají odříznuté od světa. Nejde elektřina ani plyn

Zatímco například Jeseník už je celkem snadno dostupný, do Mikulovic se lidé stále dostanou jen stěží. Stále jsou odříznuté od zbytku Jesenicka. V České vsi je kompletně podemletá silnice, teď se tam staví alespoň provizorní.

Je jen jedna možnost, jak se do Mikulovic dostat – přes hory. Cesta ale není příliš bezpečná. "Nejde elektrika, proud, nemáme nic, k ničemu se nedostaneme. Je to úplně zvláštní, jako by se ztratil svět," popsala pro TV Nova obyvatelka Mikulovic. "Všichni si pomáháme a snažíme se, co to dá," uvedl další. "Devadesátý sedmý rok je proti tomuto nic. To nejde popsat," zhodnotila další.

[chooze:article;value:574369]

​Cesta Mikulovicemi připomíná záběry z postapokalyptického filmu. Před obecním úřadem vzniklo místo, kam si lidé mohou přijít pro základní potraviny, třeba vodu nebo pečivo. Právě to je nedostatkovým zbožím. "Přišla jsem si nabít telefon, abych se aspoň mohla ozvat rodině. Neví o mně nic," pronesla další z místních. Lidé si tam mohou nabít mobil nebo převařit vodu a dostanou i polévku. Jeden z dobrovolníků přivezl v úterý 700 lahví vody.

Škody na majetku mohou lidé hlásit přímo u stánku vedle úřadu. Jen za dopoledne přišla téměř stovka místních. "Když ten klient přijde, tak si chce i popovídat, čím si prošel. Klient nahlásí jméno, rodné číslo a popíše událost," uvedla manažerka Generali Česká pojišťovna pro oblast Šumperka a Jeseníka Iva Janíčková.

Ve středu by do Mikulovic měli přivézt také potraviny. Do té doby se lidé musí spoléhat na pomoc sousedů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.