Členům Hizballáhu explodovaly pagery. Zahynulo několik lidí, tisíce zraněných

Masivní útok na infrastrukturu Hizballáhu měl provést v úterý Izrael. Při akci se zaměřil na pagery, které libanonské hnutí běžně používá ke komunikaci. Izraelské tajné služby měly podniknout mohutný kybernetický útok na zranitelné přístroje, píše agentura Reuters.

Výsledkem byla série výbuchů drobných přístrojů. Exploze poranily tisíc až tři tisíce lidí. Útok si vyžádal i několik obětí, mezi mrtvými má být také jedno dítě, píše portál CNN. Některé zdroje s odkazem na libanonské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že o život přišlo osm lidí. Velkou část zraněných tvořili bojovníci teroristického hnutí Hizballáh, zranění však utrpěli i zdravotníci a také íránský vyslanec v Libanonu Modžtaba Amání.

[chooze:article;value:573138]

​Libanonské ministerstvo zdravotnictví varovalo své občany, ať se pagerů, které jsou v této části světa stále populární, raději zbaví. Podobný útok by se totiž mohl opakovat. Nemocnice jsou přeplněné, lidé tam přicházejí nejčastěji se zraněními na rukou a na hlavě.

Izrael se zatím k útokům nevyjádřil. V současnosti se však zaměřil na boj proti Hizballáhu v Libanonu. Hizballáh už začal také incident vyšetřovat, aby zjistil, jak přesně se podařilo pagery na dálku odpálit v krátkém časovém úseku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.